Natječaj Međunarodne mreže fondacija Otvoreno društvo – rokovi prijave: 1.2., 1.5. i 1.9. 2011.

08.04.2011.

iDEMO Institut za demokraciju raspisao je natječaj Međunarodne mreže fondacija Otvoreno društvo za podršku projektima za ublažavanje ekonomske krize.

Globalna ekonomska kriza rezultirala je porastom nezaposlenosti i siromaštva te smanjila gospodarske aktivnosti. Kriza je dovela do promjena u društvu, ugrozila ekonomska i socijalna prava građana/ki, utjecala na smanjenje kvalitete života ograničavanjem dostupnosti zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih sadržaja te dodatno ugrozila skupine sa povećanim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti ("rizične skupine").

Međunarodna mreža fondacija Otvoreno društvo osnovala je Krizni fond (Emergency Fund) koji podržava isključivo one projekte koji doprinose ublažavanju posljedica ekonomske krize i potiču obnavljanje narušene društvene kohezije. Cilj fonda je podržati aktivnosti koje će na praktičan, učinkovit i održiv način pristupiti rješavanju posljedica krize.

Natječaj je otvoren za projekte koji:
  • Utječu na  smanjenje nezaposlenosti i siromaštva (npr. projekti koji nude profesionalnu obuku ili prekvalifikaciju za rizične skupine;  projekti usmjereni na jačanje kompetencija rizičnih skupina u traženju posla, te povećanje njihove zapošljivosti)
  • Doprinose samozapošljavanju i razvijanju malog poduzetništva (npr. projekti obuke  i pomoći pri razvijanju vlastitog poduzetništva; projekti osnivanja zadruga; projekti s ciljem razvoja i promicanja poduzetničkog duha i samozapošljavanja među nezaposlenima)
  • Proširuju pristup obrazovnim programima ili poboljšavaju kvalitetu obrazovanja za djecu i mlade iz obitelji neposredno pogođenih krizom (npr. projekti predškolske skrbi za djecu iz rizičnih skupina; projekti obrazovne i/ili financijske potpore za djecu i mlade iz obitelji neposredno pogođenih krizom)  
  • Proširuju ponudu kulturnih sadržaja u području nezavisne kulture 
  • Pružaju direktnu pomoć građanima/kama u osvještavanju, zagovaranju i ostvarivanju ljudskih prava.
Pravo podnošenja projekata imaju: organizacije civilnog društva, poslovna udruženja, tvrtke, državna tijela i tijela lokalne samouprave.
 
Natječaj je otvoren do 1. rujna 2011. godine. Rokovi za podnošenje projektnih prijedloga su 1. veljače, 1. svibnja i 1. rujna 2011.
Za projekte čiji je proračun između 30.000 i 140.000 kuna, odluka o prihvaćanju ili odbijanju projekta bit će donesena u roku od 60 dana od navedenih rokova za podnošenje prijedloga projekata. Za projekte čiji je proračun veći od 140.000 kuna, odluka o prihvaćanju ili odbijanju projekta donijet će se u primjerenom roku, a ovisno o složenosti projekta.
  
Za daljnje informacije pogledajte ovu stranicu.
Više o donatoru možete pogledati ovdje.

vrh stranice