Naučimo nešto o repetitorima i digitalnim repetitorima

21.11.2017.

Repetitori su uređaji koji omogućuju kvalitetno povezivanje radio vezom unutar neke regije. Postavljaju se na istaknutim mjestima vidljivim što većem broju ljudi. Magistralni repetitori se nalaze na vrhovima planina ili brežuljaka i to tako da ih što veći broj radioamatera može „dohvatiti“ svojom ručnom ili mobilnom radiostanicom.

Razvojem tehnike i tehnologije razvili su se digitalni repetitori koji koriste velike prednosti digitalnog prijenosa govora.

Moguće ih je međusobno povezati preko interneta, pa se uključenjem na lokalni repetitor preko ručne ili mobilne radiostanice moguće povezati s repetitorom u bilo kojem dijelu svijeta.

Hrvatska je pokrivena mrežom digitalnih repetitora, umreženih sa stotinama digitalnih repetitora instaliranih u cijelome svijetu.

Hrvatski radioamaterski savez je do sada instalirao pet D-star repetitora na Sljemenu, Ćelavcu, Papuku, Učki i na Vidovoj gori na Braču.

U Zagrebu na FER-u instaliran je DRM repetitor koji pokriva šire područje Zagreba a umrežen je na DRM sustav repetitora u svijetu.

vrh stranice