Održana Mala proljetna škola tehničkih aktivnosti

23.04.2014.

Druga Mala proljetna škola tehničkih aktivnosti se održala u Nacionalnom centru tehničke kulture od 13. do 18. travnja 2014.

Za vrijeme proljetnih školskih praznika u Nacionalnom centru tehničke kulture su održana 3 programa - program radionica tehničkih aktivnosti za osnovnoškolce, radionica robotike za darovite osnovnoškolce te radionica tehničkih aktivnosti za srednjoškolce. Školu su ukupno pohađala 32 osnovnoškolca temeljem uspjeha na 56. natjecanju mladih tehničara i 2. smotri mladih poduzetnika te temeljem preporuke mentora čiji su učenici iskazali značajnije uspjehe u području robotike. Uz osnovnoškolce, Školu je pohađalo i 10 srednjoškolaca iz Tehničke škole Požega koji su, u suradnji s Tehničkom školom za strojarstvo i brodogradnju iz Rijeke, prošli program samostalne izrade jednostavnih dijelova na numerički upravljanim alatnim strojevima CNC tokarilicama ili CNC glodalicama te izrade strojnog dijela.
Osnovnoškolski program Škole se realizirao kroz radionice modelarstva, automatike, fotografije te orijentacije i komunikacije. Ideja programske cjelovitosti, koju zastupamo u našim školama tehničkih aktivnosti, pokazala se vrlo dobrom i stimulativnom jer su učenici individualnim radom u različitim radionicama postupno izradili projektni zadatak – maketu svjetionika na poluotoku Oštru (Kraljevička Lanterna) koji je otvoren 1872., u sklopu austrijskog programa sigurnosti plovidbe istočnim Jadranom. Od 2006. svjetionik je obnovljen i ponovo je u funkciji te je proglašen kulturnim dobrom nacionalnog značaja.
Tijekom boravka u Kraljevici, učenici su bili pod stalnim pedagoškim i liječničkim nadzorom.

Radionice su vodili iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara. Slobodno vrijeme izvan radionica bilo je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti pod pedagoškim nadzorom. Navečer su organizirane filmske, disco, X-box, Kinect i karaoke večeri u velikoj dvorani Nacionalnog centra tehničke kulture, a učenicima je u slobodno vrijeme bila na raspolaganju informatička učionica.
Malu proljetnu školu tehničkih aktivnosti posjetio je i prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture te predstavnice Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, profesorica Vera Šutalo, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe te Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Službe za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju.

BILTEN

VIDEO

vrh stranice