Održana XII. ljetna škola pedagoga tehničke kulture

04.09.2012.

 XII. ljetna škola pedagoga tehničke kulture održana je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, od 18. do 28. kolovoza 2012., u organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture (HSPTK). 

Radionica elektronike: Bušenje štampane pločiceSudionicima škole ponuđeno je pet programa osposobljavanja.

Programe „Elektronika–upravljački sklopovi za robotske konstrukcije“, „Robotika–programiranje mikro upravljača za robotske konstrukcije“ i „CNC–osnove numeričkog upravljanja strojevima s radnom praksom“ završilo je trinaest učitelja tehničke kulture. Kao rezultat integriranog pristupa odvijanju tih programa, svaki je polaznik uspio izraditi, programirati i provjeriti rad robotskih kolica. Programe su osmislili i vodili Andreja Štancl, Franjo Pavlović i Zvonko Vađon.

Program „Prometna tehnika–izrada zrakoplovnih i raketnih modela“, svladalo je također trinaest polaznika. Program je vodio Leonardo Belović.

Devet je polaznika steklo nova znanja i vještine kroz program „Graditeljstvo – kreativno modelarstvo“, koji je vodio Ivan Rajsz.

Polaznici škole bili su iz Zagreba, Čakovca, Petrinje, Našica, Osijeka, Varaždina, Siska, Skradina, Koprivničkog Ivanca, Velikog Trojstva. Školu su obišli i učitelji tehničke kulture iz Kraljevice i Rijeke.

Voditelj škole bio je Željko Medved.
Svi radovi koji su izrađeni na Ljetnoj školi mogu poslužiti kao nastavna sredstva.

SJEDNICA IZVRŠNOG ODBORA HSPTK

U subotu 25. kolovoza 2012., u Kraljevici je održana sjednica Izvršnog odbora Saveza. Među točkama dnevnog reda bilo je unapređenje i proširenje suradnje između Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, realizacijom zajedničkih programa u Nacionalnom centru tehničke kulture, te pokretanjem  „Modelarske lige – danas mali, sutra veliki majstor“. Zajedničkom organizacijom zainteresiranih Društava pedagoga tehničke kulture i Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture na nižim razinama, te s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture na finalnoj razini. Liga bi trebala započeti već od školske godine 2012./13.
Ovogodišnje savjetovanje „Primjeri dobre prakse“ planirano je za drugu polovicu listopada, a domaćin će biti Društvo pedagoga tehničke kulture Istarske županije.

„Tehničke tvorevine za preradu hrane“ zadana je tema za smotru učeničkih radova – osnovne škole u školskoj godini 2012./13.

vrh stranice