Održana XXIII. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

14.11.2011.

U Opatiji je od 6. - 8. studenog 2011. godine održana XXIII. smotra učeničkih zadruga RH. Organizatori smotre bili su: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa,  Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture I Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva a domaćin OŠ Sveti Matej, Viškovo

Razumijevanje i podrška učeničkom zadrugarstvu

U nedjelju 6. studenog 2011. godine Kristalna dvorana hotela Kvarner osvanula je u svečanom dekoru. Otvaranju smotre bili su nazočni mnogi uvaženi gosti koji su svojim dolaskom i obraćanjem odali priznanje mladim zadrugarima i njihovim voditeljima za marljiv rad, vrijedna postignuća, kreativnost i poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu. Potporu učeničkom zadrugarstvu u svojem obraćanju izrazili su: ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje-prof. Vinko Filipović; predsjednik državnog povjerenstva za provedbu XXIII. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske-prof. Matija Bučar; predsjednik Hratske zajednice tehničke kulture-prof. dr. sc. Ante Markotić; predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva-mr. sc. Marica Berdik; načelnik općine Viškovo – gospodin Goran Petrc; ravnatelj osnovne škole «Sveti Matej» Viškovo, Josip Crnić.

XXIII. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske proglasila je otvorenom učenica VIII razreda osnovne škole «Sveti Matej» Viškovo, Nikolina Stojisavljević.

Izložba učeničkih radova i predstavljanje mladih zadrugara

Učeničke zadruge koje su na županijskim smotrama u 2011. godini ostvarile najbolje rezultate, pozvane su na Državnu smotru koja je pravi festival dječjeg stvaralaštva i kreativnosti. Na smotri je ove godine nastupilo:

 • ukupno 66 učeničkih zadruga koje su se plasirale na županijskim smotrama, (44 OŠ, 9 SŠ i 13 COO)
 • 10 zadruga prikazalo je istraživački rad (7 OŠ i 3 SŠ),
 • svoje proizvode izložile su i 3 zadruge iz inozemstva,
 • 8 zadruga su sudjelovale kao gosti izlagači i
 • 4 zadruge su sudjelovale kao voditelji pokaznih radionica

Tisuće ruku mladih zadrugara radile su izložbeni buket godinu dana i postavile ga u prelijepoj opatijskoj dvorani u spomen radu i druženju. Gosti, uzvanici i posjetitelji ostali su impresionirani i zadivljeni izložbom i nastupom učenika koji su vrlo vješto i uspješno predstavili svoje proizvode. Na smotri je prikazano, vrednovano i rangirano 10 istraživačkih radova, 7 iz osnovnih i 3 iz srednjih škola.

U okviru okruglog stola koji je održan u ponedjeljak, 07. studenog, sudionici su slušali slijedeće teme i predavače:

 • DRUŠTVO ZNANJA i UČENIČKO ZADRUGARSTVO, Ingrid Jurela Jarak (Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa)
 • KURIKULUM UČENIČKE ZADRUGE, Zdenka Čukelj (Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa)
 • ODABIR i VREDNOVANJE RADOVA ZA IZLOŽBU UČENIČKE ZADRUGE, Vesna Marović (Agencija za odgoj i obrazovanje)
 • MARKETING UČENIČKE ZADRUGE, Dragica Benčik (COO Čakovec)

Predsjednik državnog povjerenstva Matija Bučar osvrnuo se na rad prosudbenog povjerenstva i rezultate koje su postigle učeničke zadruge

Radionice za učenike

Kako bi cjelokupnu aktivnost i događanja na državnoj smotri što više približili našim učenicima koji su glavni akteri učeničkog zadrugarstva, organizirane su pokazne radionice za učenike. Ova ideja potvrdila se u praksi kao veoma dobra. Radionice su pobudile veliki interes ne samo učenika već i nastavnika i posjetitelja izložbe. Svaka zadruga bila je zanimljiva i originalna na svoj način.

Održane su slijedeće pokazne radionice:

 • TRODIMENZIONALNA SALVETNA TEHNIKA, UZ MALIK, OŠ Sveti Matej, Viškovo;
 • IZRADA TRADICIJSKE TORBICE IZ CISTE VELIKE, UZ VRISAK, OŠ I.G.Kovačića, Cista Velika;
 • SLIKE U DRVETU, UZ MATIJA GUBEC, OŠ Matija Gubec, Jarmina;
 • IZRADA SUVENIRA OD GLINE, UZ FIJOLICA, COO Čakovec.

Završna svečanost

Završna svečanost XXIII. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske održana je 8. studenog u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Ugođaj i atmosferu završne svečanosti uljepšali su s prigodnim programom učenici škole domaćina – osnovne škole «Sveti Matej» Viškovo. Mladim zadrugarima i učeničkim zadrugama podijeljene su slijedeće nagrade i priznanja:

 • pohvalnice mladim zadrugarima sudionicima smotre;
 • priznanja mladim zadrugarima nagrađenim u kategoriji istraživačkih radova;
 • zahvalnice voditeljima učeničkih zadruga;
 • plakete za najproizvod – dodijeljeno je 12 plaketa.

Pohvalnice, zahvalnice i priznanja uručili su mr.sc. Marica Berdik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Vesna Marović, dipl.oec., tajnica Državnog povjerenstva i viša savjetnica za učeničko poduzetništvo u Agenciji za odgoj i obrazovanje i prof. Matija Bučar, predsjednik Državnog povjerenstva.

Pregršt lijepih događaja ostat će u trajnom sjećanju na Opatiju i naše domaćine, i ugodno druženje svih sudionika smotre.

vrh stranice