Održana županijska razina Modelarske lige 2021./2022. Splitsko - dalmatinske županije

21.04.2022.

U splitskoj osnovnoj školi "Pojišan", 12. travnja 2022., održalo se natjecanje za učenike viših razreda osnovnih škola pod nazivom Modelarska liga 2021./2022. Riječ je o županijskoj razini natjecanja kojega na državnoj razini provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture, a kojega u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz školu domaćina, organiziraju Društvo pedagoga tehničke kulture Split i Zajednica tehničke kulture grada Splita.

Natjecanju je pristupilo ukupno 59 učenika iz Muća, Hvara, Makarske i Splita. Učenici su došli u pratnji svojih mentora, nastavnika tehničke kulture. Pred početak natjecanja, u predvorju škole je upriličena mala svečanost na kojoj su se okupljenim đacima i nastavnicima s nekoliko prigodnih riječi obratili predstavnici lokalne samouprave, viši savjetnik u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić, te pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mario Negotić. Prisutne je na koncu pozdravio i Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član Društva pedagoga tehničke kulture Split, koji je natjecanje i otvorio.

Učenici su u 14.30 sati započeli s izradom zadataka. U sklopu zadatka, koji je za učenike pripremila Hrvatska zajednica tehničke kulture, učenici su od lagane šperploče trebali oblikovati model kućice-kutijice, pravilnom uporabom alata i strojeva koje su donijeli sa sobom. Prilikom izrade vrednovala se organizacija radnog mjesta, primjena zaštite na radu, pravilno rukovanje alatima i strojevima prilikom rezanja i brušenja materijala za izradu te preciznost i urednost izrade i spajanja pozicija. Nakon što su izradili svoje tvorevine, svaki rad je pod šifrom zasebno vrednovan i na temelju funkcionalnosti uratka, a zamijećeni su i sam dizajn tvorevine te inovacije koje su učenici samostalno odabrali i primijenili na radu.
Malo prije 20.00 sati, nakon sastavljanja rang liste od strane ocjenjivačkog povjerenstva, svi učenici i mentori su pozvani u jednu od učionica gdje su i proglašena prva tri pobjednička mjesta, a učenicima pobjedničkih timova dodijeljena su i pripadajuća im priznanja:
1. Ervin Baručić i Rio Zekan, ekipa Armadura, OŠ Hvar
2. Josipa Ćuk i Petra Radman, ekipa Modeli555, OŠ kneza Branimira, Donji Muć
3. Matea Zoro i Petra Maličić Veić, ekipa Modelari22, OŠ kneza Branimira, Donji Muć
Svim mentorima i učenicima koji su pristupili natjecanju, dodijeljene su zahvalnice i pohvalnice za sudjelovanje na županijskoj razini Modelarske lige 2021./2022.
Kao organizatori i suorganizatori Modelarske lige 2021./2022. u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti toliko učenika iz raznih gradova diljem županije, čestitamo svima na sudjelovanju i ostvarenim rezultatima te se nadamo da smo, osim pobuđenog natjecateljskog duha, uspjeli potaknuti i onaj suradnički te da su se učenici uz sve to i lijepo zabavili!
vrh stranice