Održane kreativne radionice za učenike/ice, članove/ice učeničkih zadruga i njihove voditelje/ice

11.04.2012.

U organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, u periodu od 23. do 31. ožujka 2012. godine, održane su kreativne radionice za učenike/ice, članove/ice učeničkih zadruga i njihove voditelje/ice.

 

Radionice su održane u sljedećim školama:

U OŠ Petar Zrinski, Čabar, PŠ Gerovo

održana je 23. ožujka 2012. godine radionica Uskršnji motivi u tehnici slikanja na vapnenoj žbuci, koju je vodio Hari Vidović, voditelj učeničke zadruge Učkarić koja vrlo uspješno djeluje, već dugi niz godina u COO Rijeka. Obučen kao pravi renesansni maestro, Hari je vrlo uspješno djeci i voditeljima prenio svoja znanja o frescama i mogućnostima njihove izvedbe danas.

U OŠ Vođinci u Slavoniji

na radionici održanoj 24. ožujka 2012. godine djeca i voditelji učili su kako se izrađuje domaća slavonska tjestenina i kako se izrađuju “rezanci nabrdo”. Ovo je bio još jedan vid očuvanja tradicije i narodne baštine, koja se njeguje u učeničkim zadrugama. Radionicu je vodila Dubravka Scharmitzer, voditeljica učeničke zadruge koja djeluje u Obrtničkoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

U OŠ u Svetom Đurđu

26. ožujka 2012. godine u osnovnoj školi u Svetom Đurđu održane su dvije radionice – Izrada nakita od žice, koju je vodila Nada Tomašić, voditeljica učeničke zadruge Breza u OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici i Izrada košarice pletenjem šibe, koju je održala voditeljica jedne od sekcija u učeničkoj zadruzi Jabuka, koja djeluje u Gospodarskoj školi u Čakovcu. I učenici i voditelji bili su oduševljeni svojim prekrasnim radovima – pletenim košaricama, prigodno ukrašenim za Uskrs, te nakitom (broš i prsten) koji su izradili od žice.

U Gradićima, u PŠ OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica

održane su 29. ožujka 2012. godine dvije radionice – Izrada nakita od žice, koju je i ovdje vodila Nada Tomašić, iz škole domaćina i Salvetna tehnika, koju je vodila Kristina Majdak iz učeničke zadruge VG izazov, COO Velika Gorica. Na radionicama, i djece i voditelja, nastali su prekrasni radovi, lončanice i uskršnja jaja ukrašeni salvetnom tehnikom i nakit od žice. Sudionici su imali progodu i sudjelovati u humanitarnoj akciji škole domaćina, Cvijet za Dijanu. Zadrugari učeničke zadruge Breza, napravili su prekrasne tulipane od platna, a kupovinom tulipana donirao se novac za nekadašnju članicu njihove učeničke zadruge koja je stradala u prometnoj nesreći.

U OŠ Mejaši u Splitu

i na kraju, 31. ožujka 2012. godine, u OŠ Mejaši u Splitu, održane su dvije radionice, kojima se također nastojalo očuvati narodnu baštinu. Radionicu Ukrašavanje jaja voskom, vodila je Franka Singolo, prof. likovne kulture u mirovini.

Radionicu – Zlatovez – izrada broša, za odrasle sudionike  vodila je Marija Levanić, voditeljica učeničke zadruge Zadrugari iz Vođinaca, a za učenike i učenice – radionicu Zlatoveza vodile su dvije učenice 7.razreda – članice Vođinačke učeničke zadruge – Blanka Cindrić i Doris Prekopec. Budući su gošće iz Slavonije stigle u Split već u petak, zadrugari iz OŠ Mejaši, pokazali su se izvrsnim domaćinima, te su gošćama pokazali ljepote i znamenitosti Splita. Ova vrlo uspješna suradnja Slavonije i Dalmacije pokazala se vrlo učinkovitom, zanimljivom i provedena je na obostrano zadovoljstvo.

vrh stranice