Proglašenje pobjednika prvog Online scale model natjecanja

23.06.2020.

Nakon objave početka prvog Online scale model natjecanja, dana 15. lipnja 2020. godine zaključili smo ovo događanje koje nas je prema prvim statističkim podacima vrlo ugodno iznenadilo. U sklopu istoga uspješno je zaprimljen 451 rad iz čak 23 zemlje svijeta i to; Argentina, BiH, Brazil, Bugarska, Francuska, Gibraltar, Grčka, Hong Kong, Hrvatska, Irska, Italija, JAR, Kina, Mađarska, Mianmar, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Singapur, Sjeverna Makedonija, Srbija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a na čemu se još jednom svima zajedno najljubaznije zahvaljujemo.

Cjelokupno događanje dio je programa Međunarodne maketarske akademije koji se provodi u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, vanjskog partnera svjetske maketarske podružnice u Republici Hrvatskoj IPMS Croatia, te potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz financiranje programa javnih potreba u Republici Hrvatskoj u tehničkoj kulturi.

Uspješnoj organizaciji ove priredbe, pridružili su nam se i članovi Hrvatske udruge vojnih minijaturista (HUVM) najuspješnijeg maketarskog kluba u Republici Hrvatskoj koji su upravo u sklopu svojih klupskih prostorija dana uspješno pripremili ceremoniju svečanog proglašenja pobjednika kupa.

Okupljanjem predstavnika organizatora te još uvijek ograničenog broja gostiju i uzvanika a sve sukladno važećim uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i pridržavanja distance socijalnih kontakata, dana 17. lipnja 2020. godine sa početkom u 19.00 sati započela je svečana ceremonija proglašenja pobjednika prvog Online scale model kupa.

Početak manifestacije bio je rezerviran za prezentaciju svjetske maketarske organizacije IPMS UK odnosno njene važnosti za promociju maketarstva kao jedne od vrlo bitnih i nadasve cijenjenih tehničkih djelatnosti u svijetu. Isto tako u sklopu ove prezentacije istaknuta je važnost organizacije i postojanja nacionalne podružnice IPMS Croatia koja je vrlo uspješno zauzela ponuđeni prostor i na vrlo profesionalan način prezentirala hrvatsku maketarsku scenu ali i važnost naše Zajednice u razvoju i promociji tehnike uopće. 
Završetkom izlaganja članova IPMS Croatia, uzvanicima i gostima ovoga događanja obratili su se prigodnim govorima i predstavnici HZTK,   Josip Troha predstavnik povjerenstva za razvoj i strategiju HZTK i Damir Tomić predsjednik Zajednice, koji su istaknuli važnost ovakvih događanja kao i jačanje daljnjih aktivnosti u vidu međunarodnih programa i suradnje kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Nakon obraćanja gostiju i uzvanika, izvršena je dodjela zahvalnica organizatorima i sudionicima ovoga događanja uz najavu nova dva projekta koji su isto tako sastavni dio programa Međunarodne maketarske akademije. Upravo stoga predsjednik Zajednice gosp. Damir Tomić iskoristio je ovu svečanu priliku i uručio prigodne makete članovima HUVM-a za potrebe provedbe jednog od najavljenih projekta u nadolazećoj 2021. godini na temu Domovinski rat i razvoj Hrvatske vojske.

Prigodnom zahvalom predsjednika HUVM-a gosp. Kristiana Matasa, te zajedničkim slikanjem završio je opći dio manifestacije nakon čega je krenulo čitanje pobjednika 17 kategorija prvog Online model scale natjecanja. Ovom prilikom isto tako posebno se zahvaljujemo međunarodnom sudačkom timu okupljenom iz 13 različitih zemalja koji su punih deset dana radili na ocjenjivanju svih pristiglih radova. Odvajanje 51 rada koji su isti morali odraditi sigurno nije bio lak posao a što dokazuje galerija objavljenih radova koja će ostati trajno dostupna svim znatiželjnicima ove vrste tehnike.

Manjim prigodnim domjenkom te zajedničkim druženjem uzvanika i gostiju završili smo ceremoniju proglašenja pobjednika prvog Online model scale natjecanja koje će zasigurno postati i dio tradicionalnog događanja u maketarskim djelatnostima Republike Hrvatske.
vrh stranice