Program radio upravljanog jedrenja u 2016. godini

21.12.2016.

U 2016. godini Hrvatski jedriličarski savez može se pohvaliti s porastom aktivnih sudionika, događanja i ostvarenih postignuća unutar djelovanja radio upravljanog jedrenja. Naime, zajedničkim radom i kooperacijom HZTK-a i HJS-a ostvaren je dugogodišnji uspješni program unutar tehničke kulture radio upravljanog jedrenja u Republici Hrvatskoj. Tijekom ove godine realizirano je mnogo događanja koja su doprinijela popularizaciji tehničke kulture u RH, a posebice je ostvarena i mogućnost snažnijeg uključivanja mlađih generacija unutar ove jako pozitivne priče.

Program RU jedrenja u 2016.

Udruženje klase radio upravljanih jedrilica (RU jedrenje) sastoji se od dvije osnovne klase:

  • klasa IOM (engl. International One Meter)
  • klasa DragonForce RG65 (engl. Radio-guided 65)

Tijekom ove godine realizirano je mnogo događanja koja su doprinijela popularizaciji tehničke kulture u RH, a posebice je ostvarena i mogućnost snažnijeg uključivanja mlađih generacija unutar ove jako pozitivne priče. Samim time izdvajamo ovogodišnji rezime aktivnosti kako bismo što bolje približili ovu tehničku aktivnost djeci i mladima, ali i cjelokupnoj javnosti. Uza sve navedeno, podignut je i novi web: www.ru.hjs.hr

Međunarodna ostvarenja tehničke kulture RU jedrenja u 2016. godini

2016 IOM National Championship - San Diego 2016.

Zvonko Jelačić dobio je poziv iz Sjedinjenih Američkih Država da nastupi na nacionalnom prvenstvu SAD-a! Mjesto održavanja je bilo Paradise Point u San Diegu na jezeru u lokalnom parku. Po Zvonkovim riječima to je bilo jedna vrlo lijepa regata s ugodnim druženjem svih sudionika kojih je bilo čak i iz Australije te Baradosa. Sve zajedno oko 40 profesionalnih RU jedriličara odmjerilo je međusobno snage. U tri dana jedrenja naša je perjanica pokazala kako nije bez razloga jedan od najboljih u svijetu! Naime, g. Zvonko Jelačić (JK Zenta) uvjerljivo je osvojio pobjedničko mjesto na postolju! Regatu je jedrio s novim projektom vlastite izrade, a koji će na tržištu nastupati pod nazivom Kantun 2. Po njegovim riječima model je nakon mnogo uloženog truda i unesene strasti postao lakši za jedrenje i 'trimanje' od prethodnika, a također je i bolji po jačem vjetru.

2016 Mercosul CUP IOM - Porto Alegre 2016.

Hrvatska je pokorila i Južnu Ameriku! Zvonko Jelačić (JK Zenta) osvajač je Kupa Južne Amerike na kojem se natjecalo nekoliko nacija, no ipak je prevladalo znanje i iskustvo našeg jedriličara. Čak i nakon što je imao razbijenu jednu od lantina koja je pukla od silnog pritiska te s „B“ flokom koji je pao s jedrilja modela, Zvonko se nije dao omesti te je nadoknadio i te zaostatke. Uz vrlo aktivne Brazilce te čileanske i američke veterane iza sebe na postolju, dokazali smo kako je Lijepa Naša unutar međunarodno priznate klase IOM u samom svjetskom vrhu još jednom! Kako se pred radio upravljanim jedrenjem nalazi blistava budućnost vjerujemo da je ovo samo potvrda za trud HZTK-a i daljnje osnaživanje RU jedrenja u Hrvatskoj koje će prestati pratiti trendove razvijenih zemalja te započeti u vođenju istih!

Europsko prvenstvo u Španjolskoj - Vitoria 2016.

Završeno je Europsko Prvenstvo klase IOM koje se održalo u Španjolskoj, Vitoria u trajanju od 25.06. - 01.07. 2016.. Iako možemo žaliti za postoljem koje je Zvonku Jelačiću izmaklo u zadnjem plovu kada se između 6 prvoplasiranih odlučivalo o novom europskom prvaku, opet su se dva hrvatska RU jedriličara našla u 'TOP 10' što predstavlja izniman rezultat unatoč brojnim nedostacima s kojima se susreću naši jedriličari. Nakon odjedrenih 17 plovova ukupno možemo biti zadovoljni rezultatima naših jedriličara u konkurenciji od 76 natjecatelja iz 19 zemalja.

Aktivnosti za djecu i mlade u Splitu, Rogoznici, Rijeci, Biogradu na Moru, Postirama, Starigradu i Visu

Trening i škola radio upravljanih jedrilica klase RG65 DragonForce i brodomodelarstva uspješno se odvija u sklopu Jedriličarskog kluba Zenta od početka 2016. godine te je i dalje u snažnom zamahu što dokazuje i događanje unutar DragonForce RG65 klase u Splitu na čuvenoj Matejušci u samom centru grada. Naime, 26. i 27. studenog organiziran je 'Dan otvorenih vrata' u zentinoj brodomodelarnici zajedno s natjecateljskim programom koji je omogućio odličan provod okupljenih sudionika i znatiželjnih lica koja su neprestano promatrala takmičenje mladih RU jedriličara sa splitske Rive. Sami natjecateljski program pokazao se kao pun pogodak jer je dan donio pregršt akcije, dinamičnih plovova i dobrog druženja na suncu u srcu grada Splita. Nakon što su sudionicima uručene nagrade i medalje te vrijedni model DragonForce koji je bio trofej juniorima za prvo mjesto, mladi natjecatelji slikali su se za uspomenu te razišli s mnogo iskustva, novih znanja, lijepih doživljaja te novih poznanstava iza sebe. Kako su jedriličarski modeli pokazali vrhunsku spremu, kvalitetu i atraktivnost, nadamo se kako će nova događanja jačeg intenziteta u ovoj mladoj klasi uzeti još snažniji zamah u bliskoj budućnosti.

Split je također imao i 'posjete DragonForce modela' u osnovnim školama. Posebice ističemo OŠ Sućidar s jako pozitivnom promocijom ove mlade klase u RH. Učiteljice su marljivo uvodile razred po razred na radionicu koja se odvijala kroz demonstraciju i predavanje o radio upravljanom jedriličarstvu i samoj tehničkoj kulturi. Osnovnoškolci su u svim grupama pokazali snažno zanimanje te izvanredni interes za cjelokupnim programom koji je osmišljen za njih te je svaka grupa obasipala pitanjima demonstratora i predavača.

Početak 2016. godine donio je i aktivnosti radio upravljanog jedrenja u Rogoznici koja je odabrana za planirane ciljeve vezane uz rad HZTK i HJS-a s mlađom generacijom, ali i sa starijima koji potpomažu njihovu zacrtanu integraciju. DragonForce RG65 klasa uspješno je ostvarila organizirano regatno natjecanje dok se IOM klasa u Rogoznici pojačala i brojnim inozemnim natjecateljima. Uz pokazne vježbe, savjete starijih te samu regatu učinjeno je odlična koordinacija te se mnogo znanja i zabave ispunilo putem radio upravljača u rukama djece i mladih putem ove manifestacije koja se idealno uklapala s 10. Rogozničkim kupom. Podijeljeni pehari i medalje označili su kraj ovog uspješnog natjecanja koje slovi kao jedno od prestižnijih događanja RU jedrenja u Lijepoj Našoj.

Nakon rogozničkog uspjeha učinjeno je promotivno edukacijsko događanje u Splitu, također uz zajedničko djelovanje DragonForce RG65 i IOM klase. Ova kombinacija iskazala se uz izvanredan uspjeh u Splitu zbog jako velikog odaziva u javnosti, iznimno kvalitetne suradnje jedriličara svih uzrasta te zbog pomno odabrane lokacije u Splitu. Čak su se pojedini natjecatelji iz Norveške pridružili u regati IOM klase. Kako su tijekom dvodnevnog događanja izmijenjeni razni vremenski uvjeti, testirano je i znanje tehničke kulture u finom podešavanju, ali i u ekstremnim uvjetima snažnih udara bure. Dokazana je izdržljivost modela DragonForce RG65 koji se pokazuju jako funkcionalni uz već dokazano privlačan dizajn. Brojni zainteresirani upiti došli su sa svih strana podižući ciljeve za stvaranjem budućih događanja u samom centru Splita kojima bi HZTK i HJS dodatno promovirali svoje uspjehe i hvalevrijedne ciljeve.

Ubrzo poslije splitskih plovova dogovorena je i regata u Rijeci. Manifestacija radio upravljanog jedrenja u Rijeci privukla je također i strane državljane te se pokazala pogodnom kao budući centar razvoja RU jedrenja na Sjevernom Jadranu. Kao dodatni cilj ispunjeno je formiranje snažnijih natjecateljskih regata unutar klase RG65 kojima bi se rangiralo mlađe natjecatelje i sudionike potičući ih na dodatni rast i razvoj cjelokupne kulture RU jedrenja uz dosadašnje programe vezane uz IOM klasu.

Osnovni cilj prvog događanja u Biogradu na Moru u 2016. bila je promocija znanja i tehničke zajednice unutar RH. Također, osiguran je i svježi pritok zainteresiranih svih uzrasta uz djelotvornije osnivanje cjelokupne organizacije tehničke kulture radio upravljanog jedrenja na širem području RH. Događaji ovog tipa još i više potkrjepljuju stvarne formacije u polju RU jedrenja, posebice na području Biograda na Moru sa sadašnjim događanjima. Za dopunski cilj određeno je i buduće češće dizajniranje revijalnih, ali i natjecateljskih regata unutar klase RG65 kojima se potiče mlađe natjecatelje i sudionike za aktivnije sudjelovanje u radu HZTK-a te rast i razvoj cjelokupne kulture RU jedrenja uz dosadašnje programe vezane uz RG65 i IOM klasu.

Radio upravljano jedrenje nije zaobišlo Biogradu na Moru i u drugom dijelu godine gdje je velik broj sudionika popratio pokazne vježbe i promocije 'Dragona' koji su prisustvovali izložbenom prostoru na Gastro sajmu koji se održavao u samom središtu grada. Brojni posjetitelji rado su svraćali do DragonForce modela koji su plijenili veliku pažnju kod svih uzrasta. Poseban interes pokazale su mlađe generacije koje su odvlačile roditelje za ruku ne bi li što više plovili s modelima, proučavali koncepte djelovanja, promatrali sastavljanje i popravke i slično. Budući da je sami izložbeni prostor bio na središtu šetnice, gotovo 50 djece isprobalo je modele DragonForce te se interesiralo za klasu RG65 u Hrvatskoj. Višestruki broj posjetitelja i znatiželjnika neprestance je dolazio do modela propitkujući se za sve informacije o njihovom radu, o organizaciji regata unutar RG65 klase u RH i sl. No, najviše uspjeha ostvareno je u osnovnoškolskoj generaciji posjetitelja. Biograd na Moru je ove godine organizirao još jedno događanje za djecu i mlade. Radionicu i regatno jedrenje u Biogradu n/M posjetilo je oko 40ak različitih sudionika uz višestruko veći broj natjecatelja i prolaznika koji su se našli u K1 TOPCAT prvenstvu i K2/K3 međunarodnom prvenstvu BIOGRAD / HRVATSKA 2016. Značajno je napomenuti kako su se uz brojne hrvatske mlade sudionike u ovom događanju radio upravljanih jedrilica klase DragonForce RG65 našli i međunarodni mladi natjecatelji.

X. Mala noćna regata u Postirama donijela je pregršt novotarija mladim bračankama i bračanima u 2016. godini. Vjetar se bio jako povoljan u luci Postira te je sunce mamilo sve više građana i mladih na ulice. Službeno okupljanje djece pozvanih od strane JK Gažul započelo je mnogo ranije nego što je dogovoreno jer su djeca i mladi s nestrpljenjem dočekali radio upravljane jedrilice. Posebno napravljene plutače označile su natjecateljsko polje što je značilo sate i sate odlične zabave, učenja i kvalitetno provedenog vremena uz more. X. Mala noćna regata u Postirama omogućila je djeci i mladima da iskuse četiri regatna i tri pripremna plova što je generiralo snažnu napetost među okupljenima koja je utihnula tek s dolaskom noći. Nakon događanja s modelima, svi okupljeni prisustvovali su čuvenoj Maloj noćnoj regati uz zvuke Mozarta i tiho klizanje jedrilica u unutar luke obasjane noćnim nebom.

Regatno RU jedrenje i edukaciju u Starigradu posjetio je veći broj prolaznika i šire javnosti dok je četrnaestero djece i mladih sudjelovalo u radionici i regatnim događanjima. Budući da je ovom RU događanju prethodila regata čuvenih „falkuša“, odnosno gajeta za ribarenje, događanje se savršeno uklopilo kroz cjelokupnu manifestaciju. Najužu grupu sudionika tvorila su djeca i mladi dok se usporedno vršila promotivna aktivnost koja se odvijala paralelno sa sudionicima iz šire publike te novinarima također. Uz DragonForce modele, ovaj put i IOM klasa ustupila je svoje jednometarske modele i znanje mladima i djeci kako bi se dodatno prenio interes na opće oduševljenje najmlađih koji su u ruke dobili prave „jurilice“ na moru.

HZTK i HJS načinili su i promociju na sajmu športova i tehničke kulture TC Joker u Splitu gdje je predstavljena klasa općoj javnosti. Uz veliko zanimanje tijekom cijelog vikenda dogovoreno je i nekoliko novih aktivnih pridošlica u RU jedrenju koji su time odabrali radio upravljano jedrenje i trening u JK Zenta za početak svoje nove školske godine.

Za planirane aktivnosti popularizacije RU jedrenja vezane uz rad HZTK i HJS-a s mlađom generacijom posjećen i grad Vis na istoimenom otoku. Gosp. Krešimir Đakulović kontaktirao je udruženje radio upravljanih jedriličara klase DragonForce RG65 na vrijeme kako bi se dogovorile aktivnosti koje će biti prezentirane mladim višankama i višanima te ostaloj javnosti. Budući da je YC Host povezao osnovnu i srednju školu te sastavio okvirni plan za događanje s DragonForce modelima na otoku, ugovoreno je kako će se koncipirati dva dijela predstavljanja rada klase: prezentacija i promotivno jedrenje. Samim time, promotori su već u Splitu započeli pripremanje modela, izmjenjivanje dijelova i popravljanje određenih tehničkih istrošenosti. Kako je g. Đakulović uspio organizirati i dvoranu za prezentiranje rada klase, načinjena je i posebna prezentacija za ovu promociju ne bi li se djeci i mladima prenijelo što više znanja i interesa u polju tehničke kulture radio upravljanog jedrenja. Višani su pokazali izvanrednu želju za učenjem i zanimanje za radom klase DragonForce RG65 te su pomno pratili sve navedene aktivnosti.

Sva navedena događanja ostvaruju se kao uska suradnja starijih i iskusniji RU jedriličara koji svojim dugogodišnjim trudom i radom podižu cjelokupnu klasu i čuvaju je na okupu. Bez njihove pomoći djeca bi bila zakinuta za nenadoknadivu količinu znanja i vještina, mentorstvo, savjete i brojne motivacijske čimbenike. No, kako se IOM klasa drži u suradnji s DragonForce RG65 klasom djeca i mladi kroz 2016. ostvarili su jako puno rada i truda uz mnogo zabave. Učilo se o razlikama u tlaku, posebno zakrivljenim formama jedara, konceptu jedrenja, tehničkim mogućnostima modela, ali i naprednijim aspektima fizike - sve prilagođeno za djecu i mlade kako bi se pojačalo razumijevanje i prenijelo znanje za usvajanje novih vještina. Posebice ističemo kako su brojni mladi sudionici usvojili nove vještine kao što su: podešavanje modela, popravljanje elektronike, izmjena elektromotora, zamjena 'škota' na modelima, popravak jarbola, podešavanje radio upravljanih stanica, povezivanje prijamnika i radio upravljača, testiranje ispravnosti strujnog kruga i provjera elektronike, prilagodba RU jedrilice regatnim uvjetima, učenje jedriličarskih regatnih pravila, okretanje oko bova, podešavanje forme jedara u odnosu na snagu vjetra te brojne druge vještine i znanja.

vrh stranice