Proljetna škola

Proljetna škola tehničkih aktivnosti je pokrenuta temeljem izrazitog uspjeha Ljetne škole tehničkih aktivnosti, a osmišljena je kao polazište za razvoj izvannastavnih aktivnosti u školama diljem Republike Hrvatske.

Ovim programom potiče se razvoj izvannastavnih i izvanškolskih programa tehničke kulture u područjima u kojima ne postoji organizirana djelatnost tehničke kulture te u kojima kvantitativni pokazatelji jasno pokazuju ispodprosječno zanimanje za tehničku kulturu (broj učenika u nacionalnim natjecanjima tehničke kulture).

U programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti sudjeluju učenici i učitelji iz osnovnih škola s područja županija u kojima je tehnička kultura slabije razvijena, a koje iskazuju interes za sudjelovanje u programu Proljetne škole temeljem Javnog poziva Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Cilj programa je poticanje interesa i razvijanje osnovnih kompetencija za sudjelovanje i provedbu radionica tehničkih aktivnosti, popularizacija tehničke kulture te poticanje škola na sudjelovanje u natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga…).
Programom Proljetne škole tehničkih aktivnosti učiteljima je omogućeno stjecanje kompetencija za rukovanje ručnim alatima i opremom, uz primjenu mjera zaštite pri radu, za kvalitetnu provedbu izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture u matičnim ustanovama, dok je istodobno, učenicima omogućeno stjecanje kompetencija za rukovanje ručnim alatima, uz primjenu mjera zaštite pri radu, te izradu tehničkih tvorevina uporabne vrijednosti, kroz različite praktične radionice i razvijanje interesa za tehničku kulturu s ciljem trajnog usmjeravanja k tehničkim i proizvodnim zanimanjima. Škola se održava tijekom proljetnih školskih praznika.

U programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti održane u Nacionalnom centru tehničke kulture 2015. sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Ličko-senjske županije, 2016. sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Šibensko-kninske županije, 2017., sudjelovalo je 16 učenika od 5. do 7. razreda i 2 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije, a 2018. sudjelovalo je 24 učenika 6. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Uz Ličko-senjsku, Šibensko-kninsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju Dubrovačko-neretvanska županija je jedna od županija s manjim brojem sudionika u Natjecanju mladih tehničara, ne postoji ili je slabije aktivna organizirana djelatnost tehničke kulture (gradske i županijska zajednica tehničke kulture), škole ne sudjeluju na nacionalnim natjecanjima u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture (Modelarska liga, Robokup) i učitelji ne sudjeluju na stručnim osposobljavanjima i usavršavanjima Hrvatske zajednice tehničke kulture te je prometno izolirana i nepovezana. Slijedom toga ove godine u Proljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjeluje 20 učenika 5. i 6. razreda OŠ Stjepan Radić iz Metkovića sa svoja 3 učitelja s područja Dubrovačko-neretvanske županije, koja je iskazala interes za sudjelovanjem u Proljetnoj školi TA temeljem Javnog poziva.

Sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti omogućilo je učenicima i učiteljima rad u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture te razvijanje interesa i kompetencija za sudjelovanje i provedbu aktivnosti u područjima tehničke kulture. Učenici i učitelji pohađali su praktične radionice u područjima: modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije, automatika i fotografija.

Radionice u opremljenim učionicama Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici vode djelatnici i vanjski suradnici Hrvatske zajednice tehničke kulture s dugogodišnjim iskustvom u edukaciji učenika i učitelja u različitim područjima tehničke kulture. Pri provedbi radionica tehničkih aktivnosti primijenjene su maksimalne mjere zaštite pri radu.
Hrvatska zajednica tehničke kulture je osigurala prijevoz, smještaj, ljudske i materijalne resurse za kvalitetnu provedbu radionica te optimalne materijalne resurse za nastavak provedbe radionica u školi koja je sudjelovala u programu.

PROLJETNA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI 2019. GODINE

BILTEN 2019. GODINE

FOTOGALERIJA

vrh stranice