Purgeri u Domovinskom ratu: snaga, hrabrost i predanost

29.05.2024.

Dana 28. svibnja 2024. godine u prostorijama galerije „RUŽA“ UHBDDR, Šenoina 11, Zagreb otvorena je izložba ratnih fotografija na temu „Purgeri u Domovinskom ratu: snaga, hrabrost i predanost“.

Na poziv Udruge, izložbi je prisustvovao Hrvoje Nekić, glavni tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture, a izložbu je otvorio Zvonko Milas, predsjednik UHBDDR koji se obratio s prigodnim riječima.

Ove fotografije prikazuju nevjerojatne pojedince iz našeg grada Zagreba, koji su se suočeni s najtežim izazovima, odlučili suprotstaviti agresiji na našu Domovinu. Oni nisu bili vojnici: bili su naši susjedi, prijatelji i članovi naših obitelji. Njihova hrabrost, snaga i predanost na prvoj liniji obrane 1991. godine oblikovali su ne samo povijest našeg grada, već i cijele Hrvatske. Odlazak u rat u okolnostima koje su obilježile to razdoblje, nije bio samo akt hrabrosti, već i čin iznimne odanosti Domovini. Njihovu žrtvu ne možemo nikada dovoljno cijeniti. Danas, dok gledamo ove fotografije, trebamo se sjetiti ne samo njihove hrabrosti, već i obveze da njihovo naslijeđe čuvamo živim. Ova izložba nije samo prilika da se prisjetimo prošlosti: to je poziv na akciju. Neka nas ove fotografije potaknu da se zauzmemo na mir, pravdu i slobodu, baš kao što su to učinili naši hrabri purgeri u Domovinskom ratu. - UHBDDR
vrh stranice