Radionica „Auto na vodik – energija 21. stoljeća“

20.05.2021.

Udruga inovatora Hrvatske i Udruga Nikola Tesla - Genij za budućnost u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture organizirali su treću u nizu ovogodišnjih edukativnih radionica koja se održala u ponedjeljak, 10. svibnja 2021. u prostoru I. tehničke škole Tesla u Zagrebu. Radionica je održana u okviru Programa Arhimed academia kojima se  potiče kreativnost i inovativnost kod učenika. Na radionici su bili prisutni učenici 2. razreda, njih 22.

Cilj radionice „Auto na vodik – energija 21. stoljeća“ bio je edukacija o vrijednosti i važnosti korištenja alternativnih izvora energije na koje je i sam Nikola Tesla upućivao. Radionicu i predavanje je vodio Filip Mateš, mag. ing. mech koji je predstavio sklopljeni model automobila koji se sastoji od četiri osnovna dijela koji čine izvor napajanja: gorive ćelije, spremnik za vodik i kisik, kao proizvod generiranja, te elektromotor. Predstavio je dva režima rada modela, pritom prezentirajući mogućnosti tehnologije gorivih ćelija koja je potpuno čista i ekološki najprihvatljivija.
U ovom nagrađivanom projektu sudjelovali su učenici I. tehničke škole Tesla. Radionica je namijenjena edukatorima, učenicima i studentima te svim zainteresiranima za nove tehnologije i obnovljive izvore energije. U drugom dijelu radionice učenicima se obratila Ružica Lončar, prof. geografije i učenike uvela malo u povijest industrijskih revolucija i objasnila važnost istih.
Zbog epidemioloških mjera broj sudionika bio je ograničen. Na radionici su sudjelovali i članovi Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost i Udruge Inovatora Hrvatske.
vrh stranice