Radionice CB komunikacije i orijentacije za djecu i mlade

25.04.2022.

Od 4. do 11. travnja 2022. godine Hrvatski savez CB radioklubova održao je izvanškolske radionice CB komunikacije i orijentacije za djecu i mlade u osnovnim školama Dalmacije (OŠ Ivana Gorana Kovačića Cista Velika i OŠ Bibinje), u ZTK Grada Gospića te u srcu Zagorja-osnovnoj školi Stjepan Radić Brestovec Orehovički. Radionicu su provodili članovi članica Hrvatskog saveza CB radioklubova, edukatori-volonteri s dugogodišnjim iskustvom u području CB radiokomunikacije. Na radionici je sudjelovalo ukupno 100 učenika i učenica od 5.-8. razreda. Predsjednik saveza Đuka Pelcl upoznao je učenike s CB konfiguracijom (oprema potrebna za rad na CB stanici), prikaz rukovanja s PMR stanicom, te prikazom podizanja antenskog stupa i animacijom o radu CB-a. Isto tako, učenici su naučili i ručno paliti agregat.

Na radionici su formirani timovi koji će sudjelovati na 6. Nacionalnom CB kupu za djecu i mlade u Osijeku krajem kolovoza. Na radionici elektrotehnike učenici su s profesorom Vladimirom Koudelom i Marijanom Magdićem naučili sigurno koristili lemilicu te izradili suvremenu verziju jednih od prvih tehničkih sredstava -tzv.“zujalicu“ ili tipkalo za Morseovu abecedu. Dijelovi za istu sačinjeni su od materijala koji su prethodno isprintani na 3D printeru dok je kutija, izrađena od šperploče, rezultat rada na laseru.

Radionicu orijentacije i topografije vodio je Davor Marković, a na istoj su učenici mogli naučiti koristit se kompasom te odrediti azimut i kontraazimut. Nakon provedenog predavanja, učenici su odradili praktične vježbe u dvorani na poligonu (pronalazak točaka). U suradnji sa ZTK grada Požege i Grada Osijeka, Vinko Neruda i Antun Šikić vodili su radionicu Modelarstva na kojoj su učenici naučili osnove rada s Unimat-1 strojem i sigurnosne mjere pri radu te izradili prigodne uskrsne dekoracije.
vrh stranice