Rekordan broj sudionika na ovogodišnjim Filmskim radionicama za djecu i mladež

30.09.2016.

U Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 24. do 31. srpnja 2016. održane su Filmske radionice za djecu i mladež. Radionice je organizirao Hrvatski filmski savez u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Ovogodišnje izdanje radionica donijelo je brojne novitete u programu, ali i rekordan broj sudionika, preko pedeset. Među njima je bilo i mladih ljubitelja filma iz Slovenije, BiH, Nizozemske, Mađarske i Makedonije. 

 

Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici jedinstven su projekt zamišljen kao edukacijski program koji kroz različite aktivnosti mladima omogućava usmjeravanje ka profesionalnom bavljenju filmom. Radionice obuhvaćaju kreativni rad na filmskim projektima, usvajanje znanja o filmskoj umjetnosti kroz predavanja profesionalaca te projekcije i analize filmova.

Vrste radionica

Sudionici su podijeljeni po radionicama i dobnim skupinama na sljedeći način:

  • radionica za igrani film (12-14 godina starosti)
  • radionica za dokumentarni film (12-14 godina starosti)
  • radionica za animirani film (15-18 godina starosti)
  • radionica za eksperimentalni film (15-18 godina starosti).

Radionice su vodili profesionalni mentori: redatelj Igor Jelinović, profesorica likovne umjetnosti Ivana Rupić, animator Martin Babić i direktor fotografije Boris Poljak. Vrijedi istaknuti da je zbog velikog interesa ove godine uvedena još jedna radionica igranog filma koju je mentorirao mladi redatelj Tadija Tadić.

Dopune programu

Uz već tradicionalni radionički program, lani su uvedene i večernje projekcije otvorene za javnost, s čim se se nastavilo i ove godine. Filmovi su se prikazuju na otvorenom, u amfiteatru Nacionalnog centra za tehničku kulturu, a polaznicima radionica se nerijetko na projekcijama pridružuju djeca i roditelji iz Kraljevice. Ovogodišnji filmski program obuhvaćao je filmove: „Vratar Liverpoola“ (Norveška, 85'), „Djevojka na putu“ (SAD, 82'), „Lijepo mi je s tobom, znaš“ (Hrvatska, 45'), „Kauboj“ (Nizozemska, 81'), „Operacija Arktik“ (Norveška, 87').
Poseban doživljaj za sve polaznike radionica bilo je gostovanje redateljice filma „Lijepo mi je s tobom, znaš“ Eve Kraljević i glavne protagonistice filma, autoričine sestre, Mije Kraljević. Nakon projekcije filma, Eva Kraljević kratko je polaznicima ispričala o desetogodišnjem procesu rada na filmu, ali i o odnosu sa sestrom koja boluje od Downovog sindroma. Razgovarajući s njima o profesionalnom bavljenju filmom, otvorila im je nove poglede na samu profesiju, objašnjavajući kako se iza filma zapravo krije rudarski rad i sati provedeni u montaži. Polaznici su znatiželjno postavljali pitanja i vrlo pozitivno reagirali na takav tip druženja s autoricom.

Osim filmskih projekcija u Kraljevici, sudionici radionice za eksperimentalni film imali su priliku pogledati nagrađivani film Damira Čučića „Rakijaški dnevnik“ u Ljetnom Art-kinu Rijeka. S obzirom da je voditelj radionice za eksperimentalni film Boris Poljak na filmu radio kao direktor fotografije, ovo je bila jedinstvena prilika za sudionike da se upoznaju i sa radom mentora kao filmskog profesionalca, a ne samo kroz vizuru mentorstva nad njihovim radioničkim filmom.

Ovogodišnji novitet su i masterclass predavanja Maje Flego, savjetnice u Uredu pravobraniteljice za djecu, i Nikole Jankovića, dizajnera zvuka na filmu. Na masterclassu Maje Flego, polaznici radionica naučili su više o dječjim pravima, a poseban fokus stavljen je na dječja prava na filmu i u medijima. Nikola Janković je kroz zanimljivo predavanje i dvije radionice polaznicima ukazao na važnost zvuka na filmu te ih uveseljavao zanimljivim video isječcima i pričama iz svijeta profesionalnog bavljenja zvukom, stavljajući u fokus snimanje zvuka na samom filmskom setu, ali i njegovu kasniju obradu u tonskom studiju.

Također, novost je i suradnja s Busho Film Festivalom iz Budimpešte. Direktor Busho film festivala, Tmas Gabeli i dvoje polaznika iz Mađarske priključili su se Filmskim radionicama u Kraljevici gdje su predstavili svoj festival. Zanimljivo je da su upravo polaznici ovogodišnje radionice za animirani film izradili festivalski foršpan za Busho film festival, a troje polaznika radionica koji su se prema mišljenju voditelja posebno istaknuli imali su priliku i posjetiti Busho film festival i tako upoznati svoje vršnjake iz cijele Europe!

Programski raspored

Program rada na Videoradionicama poprilično je intenzivan jer polaznici u kratkom roku pronalaze ideje i smišljaju teme, raspisuju scenarije, kreću u snimanje te u montaži dovršavaju svoje radove i pripremaju ih za završnu projekciju i premijeru na otvorenom. Kroz rad na filmu sudionici radionica se osjećaju kao dio tima te daju svoj osobni doprinos radu grupe. S puno truda snimaju filmove i rado izvršavaju sve zadatke, istražujući nove tehnike snimanja i obrade slike i zvuka koje kasnije mogu primjeniti na vlastitim filmskim radovima. Kroz zajedničko provedeno vrijeme polaznici stvaraju prijateljstva i već se u tako ranoj dobi počinju umrežavati. Premda dolaze iz različitih gradova, održavaju kontakte i vesele se ponovnom susretu uz film!


Popis polaznika Filmskih radionica za djecu i mladež u Kraljevici 2016.

Radionica za igrani film:
1. David Cvitkušić, OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani
2. Martina Tufeković, OŠ Katarina Zrinska, Mečenčani
3. Barbara Radoš, OŠ Ivanke Trohar – FD Kreše Golika, Fužine
4. Morana Mladić, Oš Milana Brozović, Kastav
5. Edi Erceg, OŠ Krapinske Toplice, Krapinske Toplice
6. Ljudevit Cindrić, OŠ Slava Raškaj, Ozalj
7. Gabrijel Garić, OŠ Fra. Kaje Adžića, Pleternica
8. Rudi Marković, Filmska autorska grupa „Enthuisa Planck“, Samobor
9. Kajan Branimir Bulić, OŠ Stoja, Pula
10. Ana Skorić, OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
11. Nina Klarić, OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik
12. Helena Glavović, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
13. Bruna Pulić, OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb
14. Angelo Knežević, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
15. Karlo Vedrina, OŠ Bartola Kašića, Zagreb
16. Nicola (Niki) Fatović, OŠ. Izidora Kršnjavoga, Zagreb
17. Ivor Vučetić, OŠ Matka Laginje, Zagreb
18. Tena Strčić, OŠ Marije Jurić Zagorke, FD ZAG, Zagreb
19. Sara Mazarekić, OŠ Marije Jurić Zagorke, FD ZAG, Zagreb
20. Melita Kovačević, Zagreb
21. Tea Mesarić Kola, OŠ Ljudevita Gaja – FD Gajevci, Zaprešić
22. Lucija Vukelić, OŠ Ljudevita Gaja – FD Gajevci, Zaprešić
23. Alexander Wielinga, CSG Bogerman, Nizozemska
24. Lucas Wielinga, Daltonschool St. Jozef, Nizozemska
25. Damjan Popovski, Giffoni Makedonija

Radionica za dokumentarni film:
1. Vedran Bogdanović, Škola animiranog filma – ŠAF, Čakovec
2. Lejla Muhović, Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG, Gunja
3. Hrvoje Korovljević, Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG, Gunja
4. Eva Magdić Govedarica, Filmska autorska grupa „Enthuisa Planck“, Samobor
5. Lucija Bilandžić, OŠ Blage Zadre, Vukovar
6. Tina Grgić, „Hodači po žici“, OŠ Rudeš, Zagreb
7. Paula Žitnik, „Hodači po žici“, OŠ Rudeš, Zagreb

Radionica za animirani film:
1. Lana Čorak, Kinoklub Karlovac, Karlovac
2. Valentina Zubić, Gimnazija Krapina, Krapina
3. Timon Špalj, III. gimnazija, Zagreb
4. Nina Šipek, VII. gimnazija, Zagreb
5. Neva Serdarević, XVI. gimnazija, Zagreb
6. Jakov Tokić, Zagreb
7. Lovro Škarica, Zagreb
8. Rebeka Gábeli, Busho Film Festival, Mađarska
9. Botond Gábeli, Busho Film Festival, Mađarska
10. Lucija Majnarić, Foto kino video klub Zaprešić – FKVK Zaprešić
11. Patrik Musić, XIII. gimnazija, Zagreb
Radionica za eksperimentalni film
1. Mia Mikliš, OŠ Fra Kaje Adžića, Pleternica
2. Laura Pascu, BLANK _ filmski inkubator, Zagreb
3. Noa Balen, BLANK _ filmski inkubator, Zagreb
4. Bartol Babić Vukmir, Klasična gimnazija, Zagreb
5. Emil Unger, OŠ Petra Preradovića, Magus – Knap, Zagreb
6. Leon Unger, XV. gimnazija, Zagreb
7. Marta Bregeš, Foto kino video klub Zaprešić – FKVK Zaprešić
8. Maja Kunič, MCT – Mladinski center Trbovlje, Slovenija
9. Tjaša Milar, MCT – Mladinski center Trbovlje, Slovenija

Filmovi nastali na Filmskim radionicama za djecu i mladež u Kraljevici

Polaznici radionice za igrani film No. 1 David Cvitkušić, Martina Tufeković, Rudi Marković, Nicola ( Niki) Fatović, Melita Kovačević, Gabrijel Garić, Sara Mazareković, Tena Strčić, Ivor Vučetić, Alexander i Lucas Wielinga s voditeljem Igorom Jelinovićem snimili su kratki igrani film Bijeg iz škole.
Polaznici radionice za igrani film No. 2 Ljudevit Cindrić, Barbara Radoš, Morana Mladić, Damjan Popovski, Edi Ercegović, Kajan Branimir Bulić, Ana Skorić, Nina Klarić, Helena Glavović, Bruna Pulić, Lucija Vukelić i Tea Mesarić Kola s voditeljem Tadijom Tadić snimili su kratki igrani film Ekskurzija.
Polaznici radionice za dokumentarni film Vedran Bogdanović, Lejla Muhović, Hrvoje Korovljević, Eva Magdić Govedarica, Lucija Bilandžić, Tina Grgić i Paula Žitnik s voditeljicom Ivanom Rupić snimili su dva kratka filma Bilo mi je lijepo i Nesavršeno smo savršeni.
Polaznici radionice za animirani film Lana Čorak, Valentina Zubić, Timon Špalj, Nina Šipek, Neva Serdarević, Jakov Tokić, Lovro Škarica, Patrik Musić, Rebeka Gábeli i Botond Gábeli s voditeljem Martinom Babićem snimili su nekoliko zanimljivih prijedloga za festivalski foršpan Busho film festivala.
Poveznice:
https://vimeo.com/177053324
https://vimeo.com/177207955
https://vimeo.com/177208577
https://vimeo.com/177210110
https://vimeo.com/177210415
Polaznici radionice za eksperimentalni film Mia Mikliš, Laura Pascu, Noa Balen, Bartol Babić Vukmir, Emil i Leon Unger, Marta Bregeš, Lucija Majnarić, Maja Kunič i Tjaša Milar s voditeljem Borisom Poljakom snimili su kratki film Kratki susreti.

vrh stranice