Robokup 2011. – Kup Hrvatske zajednice tehničke kulture u robotici

24.09.2010.

S namjerom populariziranja robotike, Hrvatska zajednica tehničke kulture 29. siječnja 2011. godine, četvrtu godinu za redom, organizira Robokup u OŠ Dobriše Cesarića u Zagrebu.

Što je Robokup?

Robokup je jednodnevno ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Od 2008. godine Robokup se održava zadnju subotu u siječnju u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Zagrebu.

Sastavni dio Robokupa je smotra dječjeg stvaralaštva na kojoj sudjeluju ekipe djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola koje u Zagrebu provode Program elementarne robotike kojeg je pripremila, izradila i čije provođenje nadgleda Hrvatska zajednica tehničke kulture. Smotra se sastoji od izložbe modela te je revijalnog karaktera.

Robokup je i prilika djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi robokup, održan 26. siječnja 2008., okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata. ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tada predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić – i bio je u pravu.

Godinu dana nakon toga, 2. robokup okupio je učenike i njihove mentore iz dvadeset i tri osnovne škole Hrvatske. Novost je bila što su izvan konkurencije sudjelovali najmlađi robotičari u Hrvatskoj, djeca iz zagrebačkog Dječjeg vrtića ,,Zvončić” te učenici trećeg razreda škole domaćina.

Za 3. robokup koji je organiziran 30. siječnja 2010., broj zainteresiranih bio je još veći: dvadeset tri ekipe s po tri natjecatelja iz 22 osnovne škole među kojima su bili i gosti iz Bosne i Hercegovine, iz X. OŠ Bijela, Brčko Distrikt. Tako je 3. robokup postao međunarodno natjecanje. Više je bilo i onih koji su izvan natjecateljske konkurencije pokazali svoje umijeće i učili od onih s većim iskustvom i znanjem: gosti iz BIH, iz IX. OŠ Maoča, djeca vrtića ,,Zvončić”, učenici 2. razreda OŠ Jordanovac iz Zagreba te učenici 4. razreda OŠ Dobriše Cesarića.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatskeu u srpnju 2010. odobrio je Hrvatskoj zajednici tehničke kulture zaštitu žiga Robokup. Žig (trademark) je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba, a njime se štiti ime, logotip, amblem, etiketa ili drugo razlikovno obilježje nekog proizvoda i/ili usluge.

Organizatori

Organizatori Robokupa su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Osnovna škola Dobriše Cesarića iz Zagreba, Đalskoga 29. Suorganizator je Hrvatsko društvo za robotiku.
Organizacijski odbor Robokupa sačinjavaju predsjednica odbora Gordana Fileš, ravnateljica škole domaćina, Sonja Pavlić, profesorica tehničkog odgoja i fizike iz škole domaćina, Inga Čajić, učiteljica razredne nastave iz škole domaćina, Đula Nađ, profesor, osnovna škola Jabukovac iz Zagreba, Ivica Kolarić, profesor, I. osnovna škola Varaždin te Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture koji je i predsjednik natjecateljskog povjerenstva.
Zadatke za Robokup od početka ovog natjecanja osmišljavaju Hrvoje Vrhovski, Ivica Kolarić i Đula Nađ.

Sudionici Robokupa

Na 4. robokup, 29. siječnja 2011. bit će pozvano 30 natjecateljskih ekipa s tim da svaka ekipa predstavlja svoju županiju. Ekipu čine tri učenika viših razreda osnovnih škola koje na Robokup dovodi njihov mentor. Mentori će biti uključeni u ocjenjivačka povjerenstva ili sudjelovati u savjetovanju na temu poticanja timskog rada i kreativnosti.

U slučaju da iz jedne županije više ekipa pokaže interes za Robokup, Organizacijski odbor predložit će ekipama iz pojedine županije da sudjeluju u županijskom prednatjecanju kako bi se utvrdilo koja je ekipa najbolja.

Jedna od ekipa koja će biti prisutna na Robokupu je iz Osnovne škole Poliklinike SUVAG iz Zagreba koju pohađaju učenici s oštećenjima sluha i/ili govora ili teškoćama u govorno jezičnom razvoju.

Robokup ima i međunarodno obilježje, jer na njemu imaju pravo sudjelovati i ekipe izvan granica Hrvatske, primjerice iz BiH.

Organizacijski odbor Robokupa zadržava diskrecijsko pravo pozivanja ekipa do popune maksimalnog mogućeg broja i to u slučaju da u nekoj županiji postoji veći interes za robotiku ili ako se neku županiju želi potaknuti na bavljenje robotikom.

Na smotri dječjeg stvaralaštva sudjelovat će 4-5 višečlanih ekipa djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zagreba. Predviđena je i mogućnost da se i u ovoj konkurenciji održava i natjecanje te da se proglase i nagrade tri najbolje ekipe.

Sadržaj natjecanja

Ekipe će se natjecati u dvije kategorije:

  1. programiranje;
  2. programski zadatak (primjerice robo-vatrogasac, robo-miš i slično).

Uspješnost ekipa pratit će se u tri kategorije:

  1. programiranje;
  2. programski zadatak;
  3. ukupni poredak.

Ekipe na natjecanje donose osnovnu opremu i materijal (sučelje, napajanje, laptop, baterije), a organizator osigurava i priprema dodatan materijal.

Zadaci na 4. robokupu

1. zadatak
Strujni krugovi i programiranje. Osam žaruljica, četiri tipkala, križna sklopka. Spajanje žaruljica i tipkala na robotsko sučelje. Izrada zadanog programa (trčeće svjetlo, semafor i slično).

2. zadatak
Izrada robotskih kolica s dodatkom za prihvat loptice za stolni tenis. Kolica se izrađuju po zadanom nacrtu. Spajanje kolica na robotsko sučelje. Izrada upravljačkog sklopa. Izrada programa za upravljanje kolicima. Kolicima se upravlja isključivo pomoću izrađenog upravljačkog sklopa i to preko robotskog sučelja.

3. zadatak
Natjecanje izrađenim robotskim kolicima. Natjecanje se izvodi na zadanom poligonu (npr. 120x120 cm), na poligonu se nalaze loptice za stolni tenis koje natjecatelj robotskim kolicima mora dohvatiti i prenijeti u odgovarajući pretinac (koš, kutijicu…).

Vizualni identitet

Vizualni identitet (glavni motiv) Robokupa osmislili su Bruketa & Žinić. Plakat natjecanja je standardiziran i glavni je motiv isti, s tim da se svake godine mijenja osnovna boja. Motiv Robokupa ili detalj motiva koji se nalazi na plakatu, primjenjuje se i na majicama, diplomama, zahvalnicama, priznanjima, medaljama, pozivnicama i slično.

Priznanja i nagrade

Svi sudionici (učenici i mentori u natjecanju i smotri) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.
Učenici i mentori na smotri dobivaju i medalje.
Sudionici smotre dobivaju diplome za najistaknutije, najzapaženije ili najoriginalnije radove.
Prve tri ekipe (učenici i njihovi mentori) dobivaju medalje i diplome.
Prve tri ekipe dobivaju pehare koje preuzimaju mentori.
Planirano je svim mentorima poslati video zapis i glasilo o Robokupu.

Vremenik natjecanja 29. siječnja 2011.

9.00 – 9.30 sati      prijave natjecatelja
9.30                     svečano otvaranje koje su pripremili učenici iz škole domaćina
10.00                   početak natjecanja
10.00 – 14.00        natjecanje i vrednovanje radova
10,30 – 12,00        savjetovanju za mentore na temu poticanja timskog rada i kreativnosti
14.00                   ručak
15.00                   podjela medalja, diploma i priznanja
16,00                   odlazak kući

Smještaj i prijevoz sudionika Robokupa

Natjecatelji koji dolaze iz udaljenijih mjesta te moraju prenoćiti u Zagrebu smješteni su u obiteljima djece iz škole domaćina. Njihovi mentori smješteni su u hotelu Laguna.
Ekipe same snose troškove prijevoza, a za smještaj u hotelu HZTK će tražiti pomoć donatora ili će ga mentori sami platiti.

Prijave i kontakt za dodatna pitanja

Prijave su se primale do 25. listopada 2010. isključivo prijavnicom na e-mail  hrvoje.vrhovski@hztk.hr.

Imate li bilo kakvo pitanje obratite se Hrvoju Vrhovskom, organizatoru natjecanja, elektroničkom poštom na adresu hrvoje.vrhovski@hztk.hr ili mobitelom na broj 091/518-7906.

Prijavnica za Robokup 2011.

vrh stranice