Školski vrt

04.05.2021.

Dan planeta Zemlje, HUUZ je prigodno obilježio četvrtom po redu Zoom edukacijom , pod nazivom Školski vrt, sa četiri sjajna predavanja na primjerima uređenja školskog vrta i okolice, održivoj ekološkoj proizvodnji i permakulturi u urbanom prostoru kao prepoznatljive djelatnosti učeničkih zadruga.
Čuli smo četiri prezentacije, četiri fantastične zadrugarske priče, koje su ispričane pred više od 330 sudionika, kao vrijedni doprinos promišljanju uloge poljoprivredne i hortikulturne proizvodnje učeničkih zadruga koje u suradnji s lokalnom zajednicom djeluju na svojim mikro lokalitetima. Tijekom izlaganja mogao se osjetiti entuzijazam, trud i znanje utkane u ove vrijedne projekte koji su pokazali da se kultiviranjem neiskorištenih prirodnih resursa može ostvariti niz koristi i za učenike i za školu, ali i za lokalnu zajednicu.

Školski vrt – mjesto za edukaciju, volontiranje i poduzetništvo, prvo je predavanje koje je održala Senka Štetić iz UZ Lovrakovci, OŠ Mate Lovraka, Kutina. Ovaj projekt je realiziran u sklopu LORA projekta (ovdje i ovdje) i u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu su sudjelovali učenici PŠ Stupovača i učenici 7. razreda OŠ Kutina, uz voditeljicu projekta Senku Štetić i zamjenicu Maja Merhaut-Kovačević. Cilj projekta bio je pokretanje poljoprivredne proizvodnje na zapuštenom zemljištu škole, odnosno osposobljavanje i edukacija učenika, razvoj vještina i suradnja s lokalnom zajednicom. Projekt je vođen kroz etape koje je Štetić u prezentaciji detaljno elaborirala, a plan je bio educirati učenike o uzgoju kultura graha i tikve te uzgoju lijeske. Istraživanje o kulturama se provodilo proučavanjem literature i kroz volontiranje i suradnju s lokalnim OPG-om Zlatić.
Više pogledajte ovdje

vrh stranice