Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje

11.10.2021.

Na Fakultetu elektrotehnike Tehničkog sveučilišta u Pragu, 25. i 26. rujna 2021. godine, uz online sudjelovanje svih timova,u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara održano je Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje (CERC) na kojem je sudjelovalo 88 timova s 27 sveučilišta iz 6 srednjoeuropskih zemalja (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija).

Hrvatsku je na ovom natjecanju predstavljalo ukupno 8 timova: pet timova Sveučilišta u Zagrebu, te po jedan tim Sveučilišta u Osijeku, Rijeci i Puli, koji su pravo nastupa izborili sudjelovanjem na Natjecanju timova studenata informatičara hrvatskih sveučilišta. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
Srednjoeuropsko studentsko ICPC natjecanje jedno je od najjačih regionalnih natjecanja u Europi i svijetu i dio je Svjetskog studentskog ICPC natjecanja (International Collegiate Programming Contest - ICPC). Ovo svjetsko natjecanje studentskih timova u programiranju već je preko četiri desetljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa i potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.

ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više 55 tisuća studenata koji dolaze s cca 3200 sveučilišta iz 111 država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta.

Hrvatski studenti u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara na ovom natjecanju nastupaju od 1996. godine, te postižu odlične rezultate. Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju.

Nastup  informatičara na ovom jakom regionalnom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju.

Kompletne razultate možete pogledati ovdje
vrh stranice