Svečanom akademijom obilježeno 70 godina organiziranog rada u tehničkoj kulturi

15.11.2016.

Svečana akademija povodom obilježavanja 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi održana je 22. listopada 2016. u kinu „Tuškanac“, u suradnji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog filmskog saveza.

Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, gospodina Bože Petrova, Predsjednika Hrvatskog sabora i gospodina Milana Bandića, Gradonačelnika Grada Zagreba te uz podršku resornog ministarstva, uz nazočnost njihovih izaslanika i uglednika Republike Hrvatske te gotovo 300 predstavnika županijskih i gradskih zajednica tehničke kulture te nacionalnih saveza koji objedinjuju različite grane tehničke kulture.

Svečanosti je prethodila konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Organizacijskog odbora za obilježavane 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi, u sastavu Ivan Vlainić, Denis Vincek, Marica Berdik, Zvonimir Jakobović i Duško Kraljev, predstavili Hrvatsku zajednicu tehničke kulture – krovnu organizaciju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

Uz naglasak na bogatu tradiciju i pregled povijesnog razvitka Hrvatske zajednice tehničke kulture, pregled aktivnosti koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji sa brojnim članicama te o strateškim smjernicama kojima će se Hrvatska zajednica tehničke kulture voditi u narednom periodu, na svečanosti su govorili: izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodin Marko Sladoljev, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospodin Ivan Vlainić, jedini živući osnivač prednika HZTK – Republikanske komisije „Tehnika i sport“, gospodin Čedomir Ćurčić.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, gospodin Ivan Vlainić, uz isticanje tradicije te stručnosti i entuzijazma ljudskih resursa koji vode Hrvatsku zajednicu tehničke kulture u cjelini, u svojem je govoru naglasio kako će Hrvatska zajednica tehničke kulture, i u narednom razdoblju, nastaviti poticati razvitak i promociju tehničke kulture cjeloživotnim tehničkim obrazovanjem svih dobnih skupina s naglaskom na djecu i mlade, uključujući socijalno ugrožene i marginalizirane skupine te osobe s posebnim potrebama, kao i sa: zastupanjem prava i interesa članica, zajedničkim provođenjem programa tehničke kulture; utjecajem na javne politike u području tehničke kulture i razvoj civilnog društva; podizanjem javne svijesti o značaju tehničke kulture u društvu.
Uz projekcije fotografija kojima je prikazan povijesni razvitak Hrvatske zajednice tehničke kulture te djelatnost Hrvatske zajednice tehničke kulture i 16 nacionalnih saveza, u promotivnom filmu su prikazane najznačajnije aktivnosti Hrvatske zajednice tehničke kulture u prethodnom periodu. 
Središnji dio svečanosti bio je posvećen dodjeli Javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu, pojedincima, udrugama tehničke kulture, nacionalnim savezima i zajednicama tehničke kulture, ustanovama i drugim pravnim osobama koji su pružili znakovit, izniman i trajan prinos razvitku tehničke kulture, postizanju ciljeva i ostvarivanju zadaća te razvitku djelatnosti Zajednice.

Nagrada za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena je Đuli Nađu iz Zagreba, za znakovit i trajan doprinos razvitku tehničke kulture te izuzetne uspjehe u pedagoškom, stručnom, publicističkom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi.

Godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu dodijeljene su:

 • Damiru Caru iz Zadra, za ostvarene rezultate, doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u radioamaterskoj djelatnosti.
 • Savi Goliću iz Zagreba, za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i osobite uspjehe u popularizaciji radioamaterizma i tehničke kulture među slijepima Zagreba i Hrvatske te integraciji slijepih u društvenu i radioamatersku sredinu.
 • Josipu Kožaru iz Ivanić Grada, za doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i zapažene rezultate u radu i promidžbi inovatorstva.
 • pok. Krešimiru Pavlešu iz Zagreba, za izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i zapažene rezultate u radu u astronautičkoj i raketnoj djelatnosti.
 • Marku Pinjuhu iz Grabovca, za izniman doprinos popularizaciji i promidžbi znanosti i tehnike i ostvarene zapažene rezultate u području inovatorstva.
 • Ivici Pivačiću iz Splita, za osobit doprinos razvitku i unapređivanju inventivnog rada i stvaranju uvjeta za tehničko stvaralaštvo mladih i građana te vrednovanje, širenje i primjenu inovacija.
 • Milanu Šulovnjaku iz Osijeka, za izuzetan doprinos razvitku i unapređivanju tehničke kulture te ostvarene rezultate u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, posebice u području maketarstva, modelarstva i graditeljstva.
 • Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu dodijeljena je Zajednici tehničke kulture Grada Varaždina za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i unapređivanju tehničke kulture i obrazovanja građana, posebice djece i mladih, i svesrdnu pomoć udrugama tehničke kulture u sastavu Zajednice.
 • Počasno zvanje instruktor-savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena je Petru Dobriću iz Zagreba u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području robotike, strojarstva, elektronike, automatike i ostalih odgojno-obrazovnih programa u tehničkoj kulturi.
 • Diploma o počasnom zvanju instruktor – savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena je Zlatku Jakopanecu iz Josipovca Punitovačkog - u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području prometne kulture i ostalih odgojno-obrazovnih programa u tehničkoj kulturi.
 • Diploma o počasnom zvanju mentor – savjetnik Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijeljena je Maji Mačinko Kovač iz Zagreba - u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima u području robotike i automatike.

Dobitnik Nagrade za životno djelo, gospodin Đula Nađ prigodnim se govorom zahvalio u ime svih dobitnika Javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015. godinu.
Povodom svečanog obilježavanja 70. godišnjice, Hrvatska zajednica tehničke kulture dodijelila je i povelje članovima nacionalnih saveza, županijskih i gradskih zajednica, djelatnicima i umirovljenicima Hrvatske zajednice tehničke kulture i ostalim prijateljima tehnike koji su svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju tehničke kulture.
Program obilježavanja 70 godina organiziranoga rada u tehničkoj kulturi vodio je spiker i voditelj Drago Celizić, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupila je gospođa Ivanka Boljkovac, sopranistica, nacionalna prvakinja Opere HNK Zagreb i glumica, u pratnji pijanistice Darjane Šojat.


PREGLED AKTIVNOSTI HZTK (VIDEO)

FOTOGALERIJA

PRILOG - DOBRO JUTRO HRVATSKA, 24.10.2016.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE, 22.10.2016.

ŠKOLSKE NOVINE, 8.11.2016.

vrh stranice