Terenska nastave orijentacije i komunikacije

28.04.2021.

Program „Hodnja putevima tehnike po Požeškoj gori“ u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, održan je kao jednodnevna terenska nastava orijentacije i komunikacije 24. travnja 2021. na relaciji Požega -Pleternica. U programu je sudjelovalo 65 osoba različite životne dobi, od kojih su većina osnovnoškolci, tj. učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a podijeljenih u četiri grupe.
Sudionici programa okupili su se u subotu, 24. travnja 2021. u 08,00 sati. Uz HSCB, ostvarivanju su programa doprinijeli: ZTK grada Požege, CB RK „Sokol“, CB RK „Lega“, CB RK „Orios“, HGSS - stanica Požega, Radioamaterski klub „Vallis Aurea“ i osnovne škole grada Požege.
U programu je sudjelovalo 65 osoba različite životne dobi, od kojih su većina osnovnoškolci, tj. učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola, a podijeljenih u četiri grupe. Grupama je prije polaska omogućena edukacija iz CB radiokomunikacije (korištenje komunikacijskih PMR uređaja, Đuka Pelcl i Tomislav Memedović) te iz orijentacije (pravci kretanja, topografija, Davor Marković). Učenici su dobili kompase kojima su se služili tijekom hodnje te su svakoj grupi dodijeljena dva planinarska vodiča – članovi HPD-a „Gojzerica“. Pravci kretanja bili su: Komušina-Pleternica, Požega-Pleternica, Seoci-Pleternica te Crkveni Vrhovci-Pleternica.
Tijekom hodnje duljine 15-18 kilometara učenici su na kartama označavali divlja odlagališta smeća, a izvješće o njima će biti dostavljeno lokalnoj komunalnoj službi za uklanjanje otpada. Također, učenici su tijekom hodnje postavljali na stabla kućice za ptice koje su izradili modelari ZTK grada Požege. Aktivnost je obuhvaćala promidžbu kretanja i aktivnog načina života, tehničku kulturu te promicanje korištenja komunikacijskih i topografskih sredstava tijekom boravka u prirodi.
vrh stranice