Tri srebra i dvije bronce za mlade hrvatske informatičare

17.07.2017.

Na 24. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2017, u konkurenciji 58 natjecatelja iz devet država članica te pet gostujućih reprezentacija, hrvatski srednjoškolci osvojili su tri srebrne i jednu brončanu medalju. Natjecanje je održano u Ljubljani od 10. do 15. srpnja 2017. godine.

Srebrnu medalju osvojili su Josip Klepec, 3. razred (XV. gimnazija, Zagreb), Vilim Lendvaj, 3. razred (XV. gimnazija, Zagreb) i Josip Kelava, 4. razred (Prva gimnazija Varaždin), a brončanu medalju Leonard Inkret, 3. razred (XV. gimnazija, Zagreb).

Hrvatsku su na ovom natjecanju zastupali učenici srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 25. ožujka 2017.) i Izbornim pripremama (Zagreb, od 10. do 13. travnja 2017.), a s njima su bili i Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, odgovorni voditelj kao i stručni voditelji Ivan Paljak i Domagoj Bradač.

Prema pravilima, CEOI natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Pascal, Python, C/C++, Java i C# pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Na natjecanju su sudjelovali učenici iz država članica (Austrija, Češka, Hrvatske, Mađarska, Njemačka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) te gostujućih reprezentacija (Azerbajdžan, Gruzija, Italija, Izrael i Švicarska).

Nastup naših mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara. Program se financira iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

vrh stranice