U Ivanić-Gradu otvorena Izložba inovacija Ivanić-Grad I3G

27.05.2019.

U Hotelu Sport u Ivanić-Gradu 15. svibnja 2019. svečano je otvorena šesta po redu Izložba inovacija I3G. Izložba se održavala do 16. svibnja u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Partneri izložbe bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, Udruga inovatora Hrvatske, Grad Ivanić-Grad, Fakultet elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Na ovoj već poznatoj izložbi inovacija mladih, svoje projekte predstavljaju učenici iz 50-ak hrvatskih škola te studenti sa sedam fakulteta, među kojima i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i drugi. Na izložbi se predstavljaju i afirmirani inovatori i poduzetnici, a u programu izložbe održavaju se zanimljive radionice, predavanja i prezentacije.

U prigodnom programu svečanog otvorenja izložbe, okupljene uzvanike, izlagače i mlade inovatore pozdravili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Čičak, izaslanica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Stuart Dalgleish, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Drago Žagar, prof.dr.sc. Mario Cifrek s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Željko Šitum s Fakulteta strojarstva i brodogradnje sveučilišta u Zagrebu, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Christian Jagodić, predsjednik Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva Hrvoje Grganić i Josip Kožar, predsjednik Elektroničkog i računalnog kluba.

Hrvatsko nuklearno društvo održalo je predavanja na teme energetske pismenosti i nuklearne energije te zanimljivu radionicu pod nazivom Nuklearna energetika na kojoj su prezentirani simulator nuklearne elektrane, energetska miješalica, 3D model nuklearnog reaktora i gorivnog elementa, Electricity map i druge zanimljivosti.

Dana 16. svibnja učenici osnovnih škola mogli su se uključiti u radionicu pod nazivom Model pametne kuće za edukaciju Hrvatskog robotičkog saveza kao i zanimljivu radionicu pod nazivom Nauči kako istražuju arheolozi Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s atraktivnim programom predstavilo se i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zanimljiva predavanja pripremilo je i Veleučilište Bjelovar, pa je predavanje Pohrana diploma studenata na blockchain održao Ivan Sekovanić, a predavanje Virtualna i proširena stvarnost Ante Javor.

Više fotografija i informacija dostupno je na Facebooku Elektroničkog i računalnog kluba iz Ivanić-Grada.

vrh stranice