U Kraljevici održana državna razina Modelarske lige

05.06.2018.

Državna razina Modelarske lige održana je od 25. do 27. svibnja 2018. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Na državnoj razini natjecanja sudjelovalo je 65 učenika, od kojih 12 učenika s teškoćama u razvoju. Organizacijski odbor je na državnu razinu natjecanja pozvao prvoplasiranu ekipu na županijskom natjecanju iz svake županije te mentora prvoplasirane ekipe. Naboljim modelarima u školskoj godini 2017./2018. proglašeni su Barbara Vinković i Luna Miličević iz OŠ Ivan Goran Kovačić, Sveti Juraj na Bregu, a  istaknut je rad Domagoja Dundovića i Marka Radakovića iz OŠ Mikleuš, Mikleuš.

Uz prvoplasirane učenike na županijskom natjecanju, Organizacijski odbor je pozvao i dodatne ekipe sukladno Kvantitativnoj analizi sudionika Modelarske lige 2017./2018. te financijskim mogućnostima.

Državna razina Modelarske lige započela je 26. svibnja 2018. svečanim otvorenjem ispred Nacionalnog centra tehničke kulture. Na otvorenju su sudjelovale kulturno-umjetničke i glazbene udruge s područja Grada Kraljevice: Kulturno glazbeno društvo „Zvijezda Danica“, pod vodstvom Frane Frlete, Kulturno umjetničko društvo „Lanterna“, pod vodstvom Andrine Frlete; učenici OŠ Kraljevica, pod vodstvom učiteljica Sande Đanović, te Matea Jurić iz plesnog kluba „Dance Queen“. Natjecatelje i mentore pozdravili su: predsjednik HZTK, Ivan Vlainić i koordinatorica Modelarske lige, Svijetlana Grubišić.

Svi sudionici natjecanja su u četiri sata izrađivali isti zadatak - tehničku tvorevinu Logo-lampa, prema nacrtu Danijela Šimunića.

Zadatak na državnoj razini natjecanja se vrednovao na isti način kao i zadaci na županijskoj razini natjecanja, odnosno, vrednovali su se sljedeći elementi: preciznost i urednost izrade i spajanja pozicije uratka, organizacija radnog mjesta, inovativnost i dizajn dovršenog uratka, pravilna uporaba alata i strojeva te funkcionalnost tehničke tvorevine.

Natjecanje je provedeno u skladu s Pravilima Modelarske lige 2017./2018., a Ocjenjivačko povjerenstvo, u sastavu: Ivan Rajsz, predsjednik; te članovi: Zdravko Mikinčić, Biserka Kolić, Dijana Malinac, Marino Čikeš, najboljim je modelarima Republike Hrvatske u 2017./2018. proglasilo sljedeće ekipe:

KATEGORIJA 1

1. mjesto: Barbara Vinković i Luna Miličević, mentorica: Renata Martinec (OŠ Ivan Goran Kovačić, Sveti Juraj na Bregu);
2. mjesto: Terezija Jaroš i Franjo Ksaver Jaroš, mentorica: Irena Gimpelj Gal (OŠ Nikole Hribara, Velika Gorica);
3. mjesto: Đurđica Pelcl i Filip Križanac, mentor: Mario Križanac (ZTK Grada Požege).

KATEGORIJA 2
(ekipe s teškoćama u razvoju)
Istaknuti rad: Domagoj Dundović i Marko Radaković, mentor: Marko Gajer (OŠ Mikleuš, Mikleuš)

Svi sudionici državne razine natjecanja Modelarske lige 2017./2018. dobili su pohvalnice (učenici) i zahvalnice (mentori). Tri najbolje ekipe učenika osvojili su prigodne nagrade: sudjelovanje u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti (1. mjesto), modelarski stroj Unimat 1 Basic (2. mjesto), te prigodan alat u protuvrijednosti 1.000,00 kn (3. mjesto). Ekipa učenika s teškoćama u razvoju čiji je rad istaknut kao najbolji, osvojila je modelarski stroj Unimat 1 Basic. Sve nagrade je osigurala HZTK.

Uz natjecanje, za sve je sudionike organiziran posjet Posjetiteljskom centru kulturne rute "Putovima Frankopana" i zbirci maketa brodova u prostoru Kraljevičkog brodogradilišta u sklopu organizirane šetnje „Povijesna šetnja mojim gradom“.

Nakon natjecanja, za učenike su organizirane slobodne aktivnosti.

Više fotografija možete pogledati na Facebooku HZTK.

Službeni rezultati Modelarske lige 2017./2018.

vrh stranice