U Kraljevici održano stručno usavršavanje u području automatike i modelarstva

22.02.2015.

Stručno usavršavanje učitelja i mentora u području automatike i modelarstva održano je od 20. do 22. veljače 2015. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Usavršavanje je održano s ciljem kvalitetne pripreme učitelja i mentora za predstojeća natjecanja mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara i Modelarska liga) te s ciljem edukacije za održavanje izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti u navedenim područjima.
Na radionici modelarstva sudjelovalo je 10 učitelja i mentora tehničke kulture koji su u 16 školskih sati prošli vježbe obrade drva (izrezivanje, brušenje, tokarenje) te izradili tehničku tvorevinu uporabne vrijednosti (košaricu za pisanice). Radionicu je vodio Ivan Rajsz, prof., nositelj područja Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina na 57. natjecanju mladih tehničara i 3. smotri mladih poduzetnika RH, uz pomoć Danijela Šimunića, voditelja tehničkih radionica u HZTK. Svi polaznici radionice su stekli kompetencije za samostalnu pripremu učenika za Natjecanje mladih tehničara u području modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina i Modelarsku ligu te provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti u navedenom području. U sklopu radionice održana je i prezentacija sastavljanja, rastavljanja i održavanja modelarskih strojeva te prezentacija modularnih mogućnosti modelarskih strojeva (Damir Ereš, prof., Mali majstor).
Na radionici automatike sudjelovalo je 12 učitelja i mentora tehničke kulture koji su u 16 školskih sati prošli praktične vježbe iz automatike (osnove rada s ATMEL mikrokontrolerima, rad s Arduino platformom – primjeri za školsku i županijsku razinu natjecanja) te samostalno riješili primjere zadataka za županijsku i državnu razinu natjecanja. Sudionicima je demonstrirana izrada robotskih kolica pogonjenih Arduino platformom. Također, prikazan je i rad elementarnih robotskih konstrukcija sa natjecanja Robokup 2015. pogonjenih Arduinom sučeljem te ostali praktični primjeri korelacije automatike i robotike.
Radionicu je vodio Paolo Zenzerović, mag. ing. el., nositelj područja Automatika na 57. natjecanju mladih tehničara i 3. smotri mladih poduzetnika RH, uz pomoć Hrvoja Vrhovskog, voditelja programa u HZTK. Svi polaznici radionice su stekli kompetencije za samostalnu pripremu učenika za Natjecanje mladih tehničara u području automatike te provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti u navedenom području.

FOTOGALERIJA

vrh stranice