U NCTK-e održan 1. Međunarodni seminara kajakaških i rafting trenera i sudaca

04.12.2012.

Hrvatski kajakaški savez, Kajakaška zveza Slovenije u suradnji i uz značajnu potporu Kajakaškog saveza Zagreba organizirali su 1. Međunarodni seminar kajakaških i rafting trenera i sudaca, koji se od 30. studenoga do 02. prosinca 2012. godine održao u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Seminar je održan u cilju edukacije međunarodnih i državnih kajakaških i rafting sudaca, rad i edukacija sa sustavom za mjerenje vremena i elektronska obrada rezultata na natjecanjima ALGE TIMING, učenje i usavršavanje novih tehnologija sportske pripreme sportaša, kratkoročno i dugoročno planiranje treninga, prehrana i suplementacija sportaša i psihološka priprema sportaša. Na seminaru je prisustvovalo 67 trenera, sudaca i kajakaških djelatnika iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Provedba seminara čini početak zajedničke suradnje slovenskih i hrvatskih stručnjaka iz područja sporta, kondicijske pripreme i metodike treninga.

Seminar je u petak otvorio dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza gospodin Tomislav Karlo, koji je pozdravio nazočne i zaželio uspješan i kvalitetan rad. U nastavku, istoga dana trener državne reprezentacije u slalomu Stjepan Perestegi u teoretskoj prezentaciji upoznao je polaznike sa načinom rada, tehničkim karakteristikama i mogućim pogreškama kod rada sa sustavom za mjerenje vremena i obradi podataka. Nakon teoretskog izlaganja, uslijedilo je interaktivno sudjelovanje svih polaznika u praktičnoj demonstraciji. U nastavku je predstavnica tvrtke G.A.Z. iz Zagreba Snježanja Jevšovar Knežević, održala vrlo zanimljivo predavanje iz područja suplementacije i metoda oporavka sportaša primjenom dozvoljenih suplemenata.

U subotu, predavanja je otvorio Koordinator Stručnog stožera Hrvatskog kajakaškog saveza i Međunarodni kajakaški sudac Vinko Mijočević, koji je obradio teme vezane za pravila u kajakaštvu na mirnim vodama i maratonu. U sklopu prezentacije također se polaznike upoznalo s mogućnostima kandidature, te načinima i uvjetima organizacije domaćih i međunarodnih natjecanja.

Međunarodni kajakaški suci u slalomu Boris Vuzdarić i Stjepan Perestegi upoznali su polaznike s novim pravilima u slalomu. Za tu priliku izrađena su ispitna pitanja za polaznike sudačkog ispita za spust i slalom kao i shematski prikaz slalom staze sa određenim situacijama. Shematski prikaz koristio se i kao drugi dio ispitnih pitanja kandidata za stjecanje sudačke licence. Predsjednik rafting odbora Hrvatskog kajakaškog saveza Zdeslav Karlovac, zanimljivim izlaganjem i praktičkim iskustvima prezentirao je IRF pravila u raftingu.

U vrijeme predavanja, paralelno su se održavale radionice i konzultacije za devet kandidata koji su se pripremali za sudački ispit u slalomu i spustu na divljim vodana. Konzultacije su organizirali i provodili Međunarodni kajakaški suci za slalomu Boris Vuzdarić i Stjepan Perestegi i Međunarodni sudac za spust na divljim vodama Tomislav Crnković.

Međunarodni kajakaški sudac u spustu na divljim vodama Tomislav Crnković, prezentirao je nova pravila za spust u primjeni od 01. siječnja 2013. godine kao i načine donošenja izmjena i dopuna pravila.

Sportski psiholog Matej Lunežnik, osobni psiholog nekoliko slovenskih vrhunskih kajakaša i skijaša u svojim zanimljivim interaktivnim prezentacijama govorio je o značenju komunikacije u sportu, vrstama komunikacije i praktičnim primjerima opisao rad sportaša i sportskog psihologa.

Zatim je slijedio dio seminara u kojem su zagrebački treneri profesionalci prezentirali odabrane teme iz područja metodike treninga.

Trener Dubravko Lilek u prezentaciji naslova Intervalni trening kanuista KKK Zagreb u cilju razvoja brzinske izdržljivosti prikazao je praktične modele treninga do razine pojedinačnih treninga u mikrociklusu.

Trener Kajak kanu kluba Matija Ljubek, Nikica Ljubek obradio je temu pod naslovom Kondicijska priprema kanuista na mirnim vodama i upotpunio je sumarnim parametrima zanimljivim za vrhunskog kanuistu. Slovenski olimpijac i sadašnji trener u najuspješnijem slovenskom kajakaškom klubu koji ima osvajače medalja sa svjetskih i europskih prvenstava u slalomu, sprintu i spustu prezentirao je model treninga koji je baziran na iskustvima istočnonjemačkih vrhunskih trenera. Na kraju dana, direktor slovenskih reprezentacija Andrej Jelenc i trener državne reprezentacije u slalomu Stjepan Perestegi upoznali su polaznike s novim metodama treninga (ATA) koji je predstavljen za vrijeme Međunarodnog trenerskog seminara održanog u studenome 2012. godine. Zanimljiva tema nastavit će se i sutradan.

Nedjeljni jutarnji dio izlaganja započeo je trener Kanu kluba Končar, Tomislav Hohnjec koji je obradio temu pod naslovom Metodika treninga snage u specifičnoj fazi godišnjeg ciklusa treninga juniorske reprezentacije u spustu na divljim vodama u kojoj je opisao model vlastitih primijenjenih treninga. Trener Kajak kanu kluba Matija Ljubek, Aleksandar Knežević odradio je temu pod naslovom Kondicijske sposobnosti važne za uspjeh u kajaku i kanuu u kojoj je bilo govora i o morfološkim i funkcionalnim karakteristikama i način razvoja istih.

Trener Kajak kanu kluba Jarun, Željko Rogić završio je predviđene stručne teme prezentacijom pod naslovom Planiranje trenažnog rada seniora KKK Jarun u zimskom periodu u kojoj je prezentirao vlastiti plan i program treninga. U istom vremenu 7 kandidata iz Bosne i Hercegovine i 2 kandidata iz Hrvatske uspješno su položili ispite za zvanje Državnih kajakaških sudaca u slalomu i spustu na divljim vodama. Sudački ispit proveli su Međunarodni kajakaški suci: Boris Vuzdarić, Stjepan Perestegi, Andrej Jelenc i Tomislav Crnković.

Na samom kraju seminara voditeljica Nacionalnog centra tehničke kulture, gospođica Biljana Trifunović prezentirala je ciljeve i djelatnosti centra kao i plan aktivnosti za 2013. godinu koje su interesantne nama kajakašima i pružaju mogućnost zajedničkog djelovanja. Gospodin Tomislav Crnković zatvorio je seminar prezentacijom Zagrebačkog holdinga Podružnice Vladimir Nazor i smještajnih objekata interesantnih za provedbu kajakaških škola i kampova. Istaknuo je da će Kajakaški savez Zagreba i Hrvatski kajakaški savez, podupirati organizaciju i provedbu kajakaških kampova u Kraljevici i Skradinu. U nastavku, Kordinator Stručnog stožera Hrvatskog kajakaškog saveza Vinko Mijočević održao je sastanak trenera mirnih voda u vezi kalendara natjecanja, Pravilnika o registraciji i utrkama Kupa RH za mlađe uzrasne kategorije. Svim predstavnicima klubova i saveza predan je kompletan materijal u elektronskom obliku kojeg je pripremio i izradio Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, a posebno djelatnicima Hrvatske zajednice tehničke kulture Biljani Trifunović i Hrvoju Vrhovskom na odličnoj suradnji i pomoći koju su nam pružili u izvrsnom Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

  • Tajnik Kajakaškog saveza Zagreba: Tomislav Crnković
  • Predsjednik Kajakaškog saveza Zagreba: Krešimir Beg
  • Tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza: Branko Lovrić
  • Predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza: Marko Ćurković
vrh stranice