U Zagrebu počela priprema učitelja i mentora za natjecanje iz radiokomunikacija

22.01.2020.

Hrvatski radioamaterski savez održao je u Zagrebu 18. siječnja 2020. godine pripremnu radionicu za učitelje i mentore u području radiokomunikacije. Na radionicama je sudjelovalo petero mentora i učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su iskazali interes za sudjelovanje i pripremu učenika na Natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske.

Učitelji, mentori i radioamateri pohađali su 18. siječnja 2020. godine praktičnu radionicu u području radiokomunikacije. Cilj programa je poticanje interesa i razvijanje osnovnih kompetencija za sudjelovanje i provedbu radionica tehničkih aktivnosti u osnovnim školama s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije u navedenom području i popularizacija tehničke kulture, te razvijanje interesa kod učenika i učitelja za sudjelovanje i provođenje radionica tehničkih aktivnosti, s naglaskom na praktične radionice te poticanje škola na sudjelovanje u natjecanju mladih tehničara.

Radionica je održana u prostorijama Hrvatske zajednice tehničke kulture, a vodili su ih vanjski suradnici Hrvatskog radioamaterskog saveza Jelena Tuksar, mag. ing. nositeljica područja radiokomunikacije na Natjecanju mladih tehničara RH, uz pomoć predavača mr.sc. Željka Ulipa, ing., s dugogodišnjim iskustvom u edukaciji učenika i učitelja u području radiokomunikacija i tehničke kulture. Mentori polaznici radionice su stekli kompetencije za samostalnu pripremu učenika za Natjecanje mladih tehničara u području radiokomunikacija te provedbu odgojno-obrazovnih aktivnosti u navedenom području. Pri provedbi radionice radiokomunikacije primijenjene su maksimalne mjere zaštite pri radu.

Polaznici radionice su u 6 školskih sati upoznati s propozicijama provođenja natjecanja, s osnovama radiokomunikacija, uz praktične vježbe radiokomunikacije i radioorijentacije na terenu i radio opremom. Uz navedeno, polaznici radionice su prošli vježbe iz osnova radiokonstruktorstva, te izradili jednostavnu tehničku tvorevinu elektronički sklop za učenje Morseovog koda.

Hrvatski radioamaterski savez je osigurao materijalne resurse za kvalitetnu provedbu radionice, te optimalne materijalne resurse za nastavak provedbe radionica u školama koje su sudjelovale u programu. Polaznici radionice su zadužili nastavne materijale za pripremu i rad s učenicima.

vrh stranice