Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“

  • Kategorija: Godišnja nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture
  • Mjesto: Zagreb
  • Godina: 2020
Na temelju članka 11. Pravilnika o Nagradi Hrvatske zajednice tehničke kulture, Javnog raspisa za dodjelu Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu te prijedloga Odluke Odbora za Nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Upravni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture na 17. elektroničkoj sjednici održanoj u razdoblju od 16. do 19. srpnja 2021. godine donio je Odluku o dodjeli Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, pet godišnjih nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture – pojedincima i četiri godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture – pravnim osobama.

Godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020. godinu – pravnim osobama dobila je Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara „Agram“ (UMS „Agram“), Zagreb, za osobit doprinos međunarodnoj promidžbi, afirmaciji djelatnosti i postignuća u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske, te zapažene međunarodne uspjehe hrvatskih stvaralaca i natjecatelja u maketarsko-minijaturističkom području.
UMS „Agram“ je osnovan 2003. godine i danas okuplja 28 redovnih članova, 2 potpomažuća i 4 počasna člana. Udruga organizira i provodi: međunarodna natjecanja u stolnim strateškim igrama (Agram Arena Ljeto/Zima), međunarodna natjecanja u minijaturizmu (Black Queen Hobby and Miniature Painting Competition); Izložbu minijatura i maketa Agram; radionice za izradu prostornih maketa i bojanja minijatura, radionice za izradu vinjeta i baza za diorame, Hobby kutak srijedom – slobodno bojenje minijatura i izrada prostornih maketa za članove i posjetitelje; Školu stolnih strateških igara, u kojoj najmlađi polaznici mogu naučiti kako sastaviti i obojiti minijature, a kroz seriju predavanja i vježbi, kako igrati stolne strateške igre. U sklopu udruge od 2004. godine djeluje Knjižnica i čitaonica Agram koja ima u svojem fundusu preko tisuću naslova, a izdane su i četiri knjige: Bojanje minijatura za početnike, Izrada prostornih maketa za početnike, Minijaturizam u doba Corone i Monografija.
U 2020. godini UMS „Agram“ je održao međunarodno natjecanje u bojanju minijatura Black Queen and Miniature Painting Competition za vrijeme trajanja Izložbe minijatura i maketa „Agram“. U okviru natjecanja održano je pet dvosatnih oglednih radionica bojanja minijatura, buvljak minijatura i maketa i dr.
Tijekom prvog lockdown-a, članovi Udruge odlučili su se na zajedničkih projekt pisanja članaka iz područja minijaturizma i maketarstva te njihovom objavljivanju na internetskoj stranici Udruge, najprije jednom tjedno, a kasnije i dva puta tjedno. Na kraju 2020. godine tiskana je knjiga „Minijaturizam u doba Corone – zbirka članaka iz minijaturizma i maketarstva“ u izdanju UMS „Agram“.
vrh stranice