Uspjeh Međunarodne maketarske akademije HZTK u Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Italiji, Sloveniji i Libanonu

17.03.2023.

Izvrsna prezentacija Međunarodne maketarske akademije (MMA) Hrvatske zajednice tehničke kulture na više inozemnih natjecanja u području naprednog maketarstva tijekom 2022. godine i na brojnim društvenim mrežama inozemnih maketarskih klubova, rezultirala je konkretnim rezultatima početkom 2023. godine: cjelogodišnjim edukativno - izložbenim projektima u više europskih zemalja, uključenjem maketarskih udruženja u MMA uživo i na daljinu te dolaskom inozemnih maketara na zagrebačku "CRNU KRALJICU".
Dva međunarodno priznata projekta SIG „From Middle East to Afghanistan“ i SIG „Hungary '44-'45“ Međunarodne maketarske akademije (MMA) u cijelosti su prihvaćeni kao cjelogodišnji edukativno - izložbeni projekti u Republici Mađarskoj i Srbiji, Slovačkoj, Italiji i Sloveniji.

Hrvatskoj zajednici tehničke kulture je najveće priznanje došlo iz Libanona od Samer Kassis Archive, njihovog najvećeg maketarskog udruženja koje će se uključiti u MMA na daljinu te posjetiti zagrebačku „CRNU KRALJICU“. Spomenuta organizacija, već duži niz godina provodi slične projekte oko kojih je uspješno okupila više od 53.000 aktivnih članova i pratitelja. Najava MMA u Libanonu je prihvaćena kao konkretan temelj u ostvarivanju međunarodne suradnje između mediteranskih zemalja, uz najavu uključenja maketara iz Egipta, Cipra, Turske i Grčke. Inače, tema „Middle East“ jedna je od najpopularnijih maketarskih tema u koju je uključeno nekoliko stotina tisuća maketara diljem svijeta. Upravo stoga, u suradnji sa svojim stalnim maketarskim partnerima (Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista i IPMS Croatia), Hrvatska zajednica tehničke kulture pokrenula je spomenuti projekt koji je geografski proširen do Afganistana.Tijekom 2023. godine instruktori i voditelji maketarskih radionica Hrvatske zajednice tehničke kulture planiraju aktivno sudjelovati na četiri međunarodna maketarska događanja (Srbija, Mađarska, Slovenija i Italija) na kojima će prezentirati vlastite tehnike u području naprednog maketarstva te aktivno sudjelovati na nekoliko međunarodnih maketarskih škola s ciljem stjecanja novih znanja i pratećih vještina.

Okupljanje međunarodnih sudionika Međunarodne maketarske akademije i organizacija zajedničke maketarske škole planirano je u Zagrebu 9. rujna 2023. godine i to u sklopu 18. Zagreb scale model cup „CRNA KRALJICA“ koja će se održati u organizaciji HZTK, IPMS Croatia i HUVM.
vrh stranice