Uspjeh mladih informatičara na međunarodnoj olimpijadi

28.09.2020.

Na ovogodišnjoj 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - International Olympiad in Informatics koja se ove godine održala online, od 13. do 19. rujna u Singapuru, hrvatski mladi informatičari nakon niza sjajnih rezultata ovoga ljeta osvojili su sjajna odličja. U konkurenciji 347 natjecatelja iz 87 zemalja svijeta naši mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju, čime je Hrvatska zauzela fenomenalno 10. mjesto u ukupnom poretku.

Osvajanje zlatne medalje, prve nakon 2012. godine, broj osvojenih zlatnih medalja popeo se na 12. Za malu zemlju poput Hrvatske to je vrlo velik uspjeh, iako se može činiti malo u usporedbi s najjačim državama svijeta (Kina, Rusija, SAD, ...). Također vrijedi napomenuti da je samo dvadesetak zemalja na svijetu osvojilo više zlatnih medalja od nas i manje od petnaest zemalja osvojilo ukupno više medalja od Hrvatske. Sve one u pravilu su puno veće i mnogoljudnije od Hrvatske i puno više izdvajaju za obrazovni sustav nego ostale zemlje. Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola, koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).

Nastup mladih informatičara na 32. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

više na stranici Hrvatski saveza informatičara


vrh stranice