WorldSkills Croatia 2021.

17.05.2021.


Hrvatska zajednica tehničke kulture po prvi put je sudjelovala kao partner na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021. Prvoplasirane učenike iz 10 područja tehničke kulture,  HZTK nagradila je besplatnim STEM radionicama u trajanju od devet dana koje će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. WorldSkills Croatia kao najveći događaj u obrazovanju u Hrvatskoj održan je na Zagrebačkom velesajmu od 11. do 13. svibnja 2021. godine.
Nagrade HZTK koje uključuju besplatne STEM radionice dodijeljene su prvoplasiranim učenicima u području: stolar, multimedija, grafička tehnologija i dizajn, automehatronika, strojarske tehnike, CNC I CAD/CAM tehnologija, električne instalacije, izrada programskih rješenja, administracija IT sustava i robotika. Radionice će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 6. do 15. kolovoza 2021.

 Polaznici kroz radionice modelarstva, elektrotehnike, elektronike, 3D modeliranja i robotičkih konstrukcija radit će na projektnom zadatku i unaprjeđenju stečenih znanja iz različitih područja tehnike. Ovogodišnji zadatak je fliper upravljan Arduinom. Osim projektnog zadatka, polaznici modeliraju 3D objekt koji se izrađuje na 3D pisaču. Ova nagrada uključuje plaćeni puni pansion u trajanju od 9 dana u hotelu Kraljevica, plaćeni prijevoz i svu opremu i materijal za izradu projektnog zadatka. Osim radionica, u rasporedu je i kupanje i druženje uz razne društvene i sportske igre. Uz stručne voditelje radionica o polaznicima se brinu pedagoški voditelj i medicinska sestra.

Na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2021. više od 300 učenika natjecalo se u 43 discipline. Ovogodišnje natjecanje odvijalo se uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera. WorldSkills Croatia dio je Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO). ASOO posjeduje dugogodišnje iskustvo u organizaciji državnih natjecanja učenika strukovnih škola. Agencija se snažno zalaže za suradnju između sustava strukovnog obrazovanja i industrije. Natjecanja učenika strukovnih škola posjeduju veliki potencijal da budu vrijedan alat u promociji i podizanju atraktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj.
Agencija, pod imenom WorldSkills Croatia, predstavlja Republiku Hrvatsku u WorldSkills International i WorldSkills Europe udruženjima te organizira selekciju i sudjelovanje hrvatskog tima na EuroSkills i WorldSkills natjecanjima. Worldskills promiče važnost strukovnih vještina kao osnove za rast hrvatskoga gospodarstva. Svrha je podići privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te nadahnuti mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri.
vrh stranice