HZTK napravila 1000 zaštitnih vizira

08.05.2020.

08.05.2020.
Novih 400 vizira podijeljeno je  Domu za  odrasle osobe Turnić u Rijeci, zubarskim ordinacijama u Zagrebu, Kraljevici i Rabu, vrtićima u Novom Vinodolskom, Bribiru, Crikvenici i Lošinju, i Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Izradu zaštitnih vizira omogućila je financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja namijenjena za provedbu programa javnih potreba Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi. Proizvodnja zaštitnih vizira s današnjim danom dosegla je brojku od 1000 komada. Izrada se nastavlja i dalje.

23.04.2020.
Novih 100 zaštitnih vizira predano je Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, s čime smo dosegli brojku od 600 izrađenih vizira. Donaciju je osobno preuzela ravnateljica HZTM  Prim. dr.sc. Irena Jukić, dr.med.  a ispred HZTK s veseljem ju je uručila glavna tajnica HZTK Zdenka Terek. 

18. 04.2020.
Proizvodnja zaštitnih vizira s današnjim danom dosegla je brojku od 530 komada. HZTK u suradnji sa Studentskim zborom sveučilišta u Rijeci izradila je 250 zaštitinih vizira Upravnom odjelu za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije, za potrebe županijskih domova za starije osobe. Zajednički projekt izrade vizira nastao je od inicijative Hrvatske zajednice tehničke kulture pod nazivom “Zajedno protiv COVID- a 19 i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci pod nazivom “#OstaniDoma jer #StudentiPomazu”. HZTK i Studentski zbor udružili su snage kako bi u potpunosti zadovoljili potrebe i zaštitili djelatnike u županijskim domovima za starije i nemoćne od širenja zaraze koronavirusom (COVID-19).

Vizire su dostavili studenti Sveučilišta u Rijeci, Luka Bandov i Luka Delak s Tehničkog i medicinskog fakulteta i Danijel  Šimunić iz HZTK - Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici. Ispred županije ih je preuzeo Daniel Trošić. Nadamo se kako će ovi zaštitni viziri onemogućiti širenje infekcije u domovima za starije i nemoćne PGŽ.  Zaštitni viziri uručeni su i u Dom zdravlja Krk i Dom zdravlja Kostrena. Izrada se nastavlja i dalje.

11. 04.2020.
Današnjom isporukom medicinskom osoblju u novi COVID centar za bolesnike sa blagim simptomima u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Primorsko-goranske županije "Thalassotherapia" u Crikvenici, Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC Rijeka i policijskim službenicima Postaje granične policije Rupa, Hrvatska zajednica tehničke kulture zaokružila je broj podijeljenih vizira na 300.

06. 04. 2020.
U manje od 10 dana djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture putem 3D printera izradili su i dostavili više od 200 zaštitnih vizira. Za ispis jednog seta dijelova putem 3D pisača potrebno je 3 sata. Zaštitne vizire izrađujemo u strogo kontroliranim higijenskim uvjetima. Medicinskim ustanovama i djelatnicima granične policije danas je dostavljeno ukupno 55 komada.

31. 03. 2020.
Osoblje Doma zdravlja u Kraljevici godinama brine o djeci koja pohađaju Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture. Hrvatska zajednica tehničke kulture napokon ima priliku pobrinuti se za njih. Novi paket zaštitnih vizira sretno je stigao i već je u upotrebi. Do sada su djelatnici HZTK izradili i dostavili medicinskim ustanovama, policijskim službenicima i ljekarnama 100 zaštitnih vizira.

30.03.2020.
Hrvatskoj zajednici tehničke kulture u borbi protiv epidemije korona virusa (COVID -19) u izradi zaštitnih vizira 3D printerom za zdravstvene djelatnike, pridružile su se i županijske i gradske zajednice tehničke kulture, kao i društva pedagoga tehničke kulture.

Hrvatska zajednica tehničke kulture svim zajednicama koje su se pridružile u ovoj hvalevrijednoj akciji osigurava potrebne materijalne resurse i koordinaciju izrade vizira. Zajednice su već izradile više od 50 zaštitnih vizira, te ih isporučile lokalnim medicinskim ustanovama.


Napomena: naručujemo repromaterijal (filamente, pleksi …) za potrebe printanja maski i dijelova na 3D printer. Koordinator za distribuciju materijala je Hrvoje Vrhovski, pa ako vaše udruge/zajednice imaju 3D printer i žele se uključiti u ovu akciju, javite na hrvoje.vrhovski@hztk.hr ili na njegov telefon: 0915187906.


Napominjemo da je to u startu akcija za vaše lokalne zdravstvene ustanove, a ako ostane još ili bude negdje veća potreba slat ćemo i na teren. Molimo Vas da se pri izradi i isporuci isprintanih dijelova strogo pridržavate sljedećih uputa: Ne smije se dopustiti da se izrađeni dijelovi kontaminiraju prije dolaska u bolnicu. Ruke treba temeljito oprati prije uzimanja printanog dijela. Obavezno koristite zaštitne rukavice i zaštitnu masku! Odmah po završetku printanja, isprintane dijelove obavezno stavite u čistu vrećicu i zatvorite vrećicu. Ako imate mogućnosti, koristite više vrećica, te pakirajte manje komada u pojedinu vrećicu kako biste smanjili mogućnost eventualne kontaminacije jednog komada drugim komadom.
vrh stranice