Završila Filmska naSTAVa u travnju

29.04.2020.Program Hrvatskog filmskog saveza, Filmska naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike ovog travnja održala se u suradnji s platformom croatian.film
Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan koji se svake godine održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. U normalnim uvjetima, tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku pogledati raznovrsna, umjetnički relevantna, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata filmska djela, te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.

S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici su filmove gledali na platformi http://www.croatian.film. Platforma croatian.film projekt je umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a zamišljena je kao razvoj i nadogradnja programa Kockice, odnosno kao proširena selektorska ruka koja omogućuje svim gledateljima kvalitetan uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje.

Tijekom ovog ciklusa polaznici su gledali sljedeće filmove: Najmanji i Otac Tomislava Šobana, Presuda Đure Gavrana, Mama, zašto plačeš Vladimire Spindler, Igra malog tigra Jasne Nanut, Hana, Hano, Hanice Karla Voriha i Marka Bičanića, Ispred Zastava Sanje Bistričić, Ne žalim ni zbog čega Lucije Strugar, Cvijeće Judite Gamulin i Žuti mjesec Zvonimira Jurića.


Nakon online gledanja filmova, učenici su ih putem online platforme analizirali i interpretirali, čime su stjecali filmsku pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika.

Kako je naSTAVa izgledala možete pogledati na videu na linku: https://youtu.be/7vcI4t5ExQQ
Polaznici su pohvalili dobru organizaciju nastave i izbor filmova. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba. Također su napomenuli da su kvizovi bili dobra zamjena za raspravu uživo.

Donosimo izjave dviju sudionica:

“Fantazija! Odlično ste organizirani i metodički pripremljeni. Očito je da poznajete potrebe, a i mogućnosti ljudi u 21. stoljeću. Osim vlastite unutarnje motivacije, vaša doziranost, jasne upute, česta izmjena govornika, kratki i tematski raznovrsni filmovi, provjera s istovremenom povratnom informacijom te konkretni podaci u analizama držali su me uz nastavu.”
Iva Bodrožić – Selak, prof., Srednja škola Matije Antuna Reljkovića

“Hvala vam na ovom super iskustvu. Nastava je odlično organizirana s obzirom na uvjete i drago mi je što sam imala priliku pogledati ove filmove.”
Lara Suknaić – X. gimnazija Ivan Supek

Filmska naSTAVa radom je započela školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva ciklusa: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a u školskoj je godini 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba, te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Program su preporučili:
- Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
- Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (red. prof. dr.sc. Nikica Gilić)
- Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen)
- portal medijskapismenost.hr (urednica Ana Dokler)

vrh stranice