Zimski radioamaterski kamp Orahovica

04.03.2020.

Hrvatski radioamaterski savez i Radioklub 9A1DFG Sisak organizirali su 4. Zimski radioamaterski kamp za djecu i mlade Orahovica 2020. Kamp se održao od 24. do 27. veljače 2020. godine u odmaralištu „Merkur“ koje je u vlasništvu Crvenog križa grada Osijeka.
Hrvatski radioamaterski savez i Radioklub 9A1DFG Sisak organizirali su 4. Zimski radioamaterski kamp za djecu i mlade Orahovica 2020. Kamp se održao od 24. do 27. veljače 2020. godine u odmaralištu „Merkur“ koje je u vlasništvu Crvenog križa grada Osijeka.

Zimski radioamaterski kamp za djecu i mlade Orahovica 2020. obuhvatio je radioamaterske i tehničke aktivnosti namijenjene svim mladim osobama do 18 godina koje su željele upoznati svijet radioamaterizma. Tijekom rada iz kampa kroz raznovrsne radionice i puno praktičnog rada, aktivna je bila postaja 9A1DFG i 9A0HRS kojom su mentori sudionicima prezentirali radio-operatorske aktivnosti. U sklopu plana i programa bilo je moguće realizirati nastavu u prirodi i edukacijske izlete. Ukupno 20 petrinjskih učenika vodili su stručni suradnici, iskusni radioamateri, članovi HRS-a i Radiokluba 9A1DFG Sisak čiji je dopredsjednik Zoran Krnjaić, profesor fizike i politehnike bio organizator i voditelj radionica te stručni predavač.

Uz profesora Zorana Krnjaića voditelji i mentori bili su Igor Papeš, stručni suradnik i voditelj praktikuma elektrotehnike te član Radiokluba Sisak i Igor Videc, voditelj praktikuma elektronike, a ujedno i predsjednik Radiokluba 9A1DFG Sisak koji je istaknuo: „Jedna od osnovnih stvari, osnovnih aktivnosti kojima se bavimo je pomlađivanje članstva. Velik problem je nastao tijekom godina kada je bio bum mobitela, interneta i svega sličnoga gdje je naglo interes za radiokomunikacije opao i tako se s godinama članstvo prorijeđivalo. Prije nije bilo potrebno ulagati dodatni napor za radiokomunikacije jer nije bilo mobitela, dok danas to nije više slučaj tako da se mora angažirati, mora se mladima približiti što to je, kako to je, koje su prednosti, koje su zanimljivosti, ima tu puno i elektronike, ima puno komunikacijskih vještina koje se mogu kroz to poboljšavati. Također, danas mladi imaju više problema s komunikacijom sa strancima, sa osobama koje prvi put upoznaju, a radioamaterizam je zapravo ono kontra toga, lagana komunikacija s osobama koje se prvi put čuju, rušimo malo te komunikacijske barijere, a s druge strane kroz sve to je upetljana elektronika i informatika koja je neizostavni dio toga.“

Program je, između ostalog obuhvatio sljedeće: interaktivno predavanje „Uvod u radioamaterizam“, instalacija i priprema radiokomunikacijske opreme, „Kako radi repetitor-komunikacija s određenih pozicija“, interaktivne radionice „Uspostava i održavanje radio veze-VHF, UHF“ (vrste rada) i „Uspostava i održavanje radio veze-DMR, KV“ (vrste rada), tečaj prve pomoći kroz teorijsko predavanje i praktični dio učenja osnovnih pravila i vježbanja primjene teorije u praksi, zatim su imali radionicu komunikacije u kriznim situacijama, interaktivno predavanje i radionicu pod nazivom „Primjena radio komunikacija u specijalnim uvjetima (planinarenje, speleologija, pomorstvo, avijacija)“, izlet u prirodu na vježbu snalaženja pomoću GPS sustava i radio komunikacija, radionicu održavanja radio veza te na kraju i kako demontirati postavljenu opremu.
vrh stranice