ZTK grada Osijeka izradila 2000 vizira

04.05.2020.

Zajedno protiv COVID-a 19

 

Potaknuti krizom prouzročenom koronavirusom te posljedičnim nedostatkom zaštitne opreme, Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka solidarizirala se sa zdravstvenim djelatnicima KBC-a Osijek i uključila u akciju izrade zaštitnih vizira. Pokazalo se da je na području Osijeka iznimno velika potreba za zaštitnim vizirima, stoga se Grad Osijek odmah priključio inicijativi te osigurao sredstva potrebna za nabavu potrošnog materijala.
Grad Osijek uključio se u ovu hvalevrijednu inicijativu i entuzijazam Osječanki i Osječana u izradi prijeko potrebnih vizira i opreme za, prije svega, sve zdravstvene djelatnike KBC-a Osijek. Tu je Grad Osijek ostvario suradnju sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka te iz svog Upravnog odjela za društvene djelatnosti izdvojio iznos od 25 tisuća kuna i proslijedio ga Zajednici. Taj iznos Zajednica će, u suradnji sa svima onima koji rade na izradi vizira, iskoristiti za izradu minimalno tisuću vizira te ih dodijeliti Kliničkom bolničkom centru.

Za ispis jednog seta dijelova putem 3D pisača potrebno im je gotovo 3 sata, a suradnja funkcionira tako da volonteri dobivaju materijal od ZTK Grada Osijeka i rade iz vlastitoga doma. Zajednica po završetku preuzima izrađene nosače – sastavne dijelove zaštitnih vizira koji se printaju na 3D printerima, te potom u svojim prostorijama – i to u kontroliranim higijenskim uvjetima – priprema ostatak dijelova, nakon čega se viziri sastavljaju, posebno pakiraju i dostavljaju KBC-u Osijek i ostalim potrebitim medicinskim ustanovama.

ZTK Grada Osijeka je zbog pandemije većinu svojih aktivnosti morala zaustaviti, pa je u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Osijeka, preusmjerila ta sredstva i uključila se u akciju izrade vizira.

Osim Grada Osijeka, Zajednici je u pomoć oko potrošnog materijala uskočila i Hrvatska zajednica tehničke kulture vrijednom donacijom filamenta za 3D printere.

Od početka akcije do danas izrađeno je ukupno 2000 zaštitnih vizira, sudjeluje 24 volontera sa 30 3D printera.
vrh stranice