Zvonko Jelačić osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama

03.12.2019.

Zvonko Jelačić je po treći put osvojio naslov svjetskog prvaka u radio-upravljanim jedrilicama klase IOM, dok je Ante Kovačević nakon niza rezultata u prvih deset na SP u Brazilu osvojio srebrenu medalju. Zvonko Jelačić je prvu titulu svjetskog prvaka osvojio 2009. u Bridgetownu na Barbadosu, te ponovo pokazao svoju kvalitetu prije dvije godine, osvojivši titulu prvaka svijeta u Francuskoj na jezeru u gradiću Pierrelatte. Svjetsko prvenstvo održano je od 14. do 24. studenog 2019. u Porto Alegre u Brazilu, a na njemu je sudjelovalo 76 natjecatelja.

Antu Kovačevića, jednog od naših najiskusnijih veterana, ovo je druga velika titula uz srebro osvojeno na Europskom prvenstvu u Rogoznici prošle godine. U prvih deset plasirao se i Mirko Ukas kao sedmi, a Vedran Vesanović bio je najbolji u kategoriji master 65+. Nakon dužeg vremena, u sastavu reprezentacije bio je i jedan junior, Bruno Marević koji je osvojio titulu najboljeg juniora svjetskog prvenstva u IOM klasi. Također Bruno je i prvi junior koji je dobio šansu nastupa na ovako velikoj regati kao rezultat programa koji klasa Radio upravljanih jedrilica provodi u suradnji s Hrvatskim jedriličarskim savezom i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Svjetsko prvenstvo održano je od 14. do 24. studenog 2019. u Porto Alegre u Brazilu, a na njemu je sudjelovalo 76 natjecatelja.

Jedrenjem u klasi IOM Hrvatska pobuđuje veliku pažnju u međunarodnoj zajednici, kako zbog RU modela jedrilica i jedara koje se izrađuju unutar granica RH te se smatraju jednim od najboljih svjetskih modela, tako i zbog zapaženih rezultata hrvatskih RU jedriličara koji se nalaze među najboljima u svijetu!

Hrvatska reprezentacija nastupila je s jednim od trenutno najboljih modela na svjetskoj sceni, a to je Kantun2 - K2, proizvod splitske tvrtke Sailboat RC, naravno u kombinaciji s 3D monofilm jedrima, koja su bila revolucionarna u RU svijetu prije 9 godina, a od tada Sailboat RC još je uvijek jedini proizvođač koji koristi ovu naprednu tehnologiju.

Bez potpore Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS), Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) i Ministarstva znanosti i obrazovanja ne bi bilo moguće ostvariti funkcioniranje cijele zajednice radio-upravljanog jedriličarstva koja donosi svjetske i europske prvake iz Republike Hrvatske i ostvaruje rezultate daleko iznad ostalih država svijeta s neusporedivo većim brojem jedriličara. Kako se dio programa HJS-a financira iz HZTK, budući da je RU jedriličarstvo u svojoj osnovi tehnička kultura zbog mnogostrukih poveznica i dodirnih točaka koje su temelj RU jedrenja, potrebno je naglasiti da se sama tehnička kultura i jedrenje međusobno nadopunjuju te samo kao komplement mogu uopće i postojati.

Udruženje klase radio-upravljanih jedrilica (RU jedrenje) sastoji se od dvije osnovne klase: klasa IOM (engl. International One Meter) i klasa RG 65 „DragonForce“ (Radio-guided 65). Udruženje klase RU jedrilica pokrenulo je projekt razvoja radio upravljanog (RU) jedrenja vezan uz djecu i mlade klasom RG65 te vezan uz starije i profesionalnije članove putem klase IOM. Obje klase međunarodno su priznate i iznimno dobro prihvaćene u svjetskoj RU jedriličarskoj zajednici.

Konačne rezultate Svjetskog prvenstva IOM 2019. možete pogledati ovdje.

vrh stranice