1 zlatna i 2 srebrne medalje naših srednjoškolaca na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi

29.07.2019.

Svečanim zatvaranjem i dodjelom medalja završila je 26. srednjoeuropska informatička olimpijada koja je od 23. do 29. srpnja 2019. održana u Bratislavi, Slovačka. Na ovom međunarodnom natjecanju učenika u programiranju nastupilo je 55 natjecatelja iz 13 zemalja, a mladi hrvatski informatičari postigli su izniman uspjeh osvojivši jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.

Zlatnu medalju osvojio je PATRIK PAVIĆ, srebrne medalje osvojili su DORIJAN LENDVAJ i KREŠIMIR NEŽMAH, dok je PAVEL KLISKA ovaj nastup nažalost završio bez medalje, na samoj granici s broncom. Svi članovi najmlađe informatičke reprezentacije u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim olimpijadama učenici su XV. gimnazije iz Zagreba. Patrik i Dorijan učenici su 1. razreda, Krešimir je učenik 2. razreda, a Pavel učenik 3. razreda navedene škole.

Republiku Hrvatsku je na ovom natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika srednjih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 14. travnja) te Izbornim pripremama (Zagreb, 1. i 2. lipnja).Kao i prošle godine, svi članovi reprezentacije učenici su XV. gimnazije iz Zagreba, a ovo je ujedno i najmlađa informatička reprezentacija u povijesti hrvatskih nastupa na međunarodnim informatičkim olimpijadama.

S članovima hrvatske informatičke reprezentacije putovali su njihovi stručni voditelji JOSIP KLEPEC i STJEPAN POŽGAJ, i odgovorni voditelj KREŠIMIR MALNAR, tajnik Hrvatskog saveza informatičara.

Prema pravilima, natjecanje sastoji se od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C/C++ i Java pod operativnim sustavom Linux. Svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Kompletan izvještaj s fotografijama, detaljne rezultate i zadatke s natjecanja možete pronaći na adresi http://hsin.hr/ceoi2019/

Nastup i pripreme naših mladih informatičara organizirao je Hrvatski savez informatičara, a ovaj program financira se kao javna potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaili su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

vrh stranice