15. državnog natjecanja brodomaketara i 8. hrvatska ocjenska izložba maketa brodova, Rijeka 2010.

30.12.2010.

Najboljom maketom proglašena je Brik Škuner «Gigino» autora Željka Skomeršića iz Krka (na slici), a po ocjeni publike najbolje makete napravili su Matija Felinger iz Njivica, Mili Šantić s Brača i Željko Skomeršić.

Državno natjecanje brodomaketara organizira se od 1995. godine u Rijeci te je postalo tradicionalna manifestacija.

Organizatori izložbe i natjecanja koje je održano u Rijeci od 6. do 16. prosinca 2010. bili su Hrvatski savez brodomaketara, Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Pokrovitelj je bio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a supokrovitelji Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Matija Felinger, 1. nagrada publike na 15. državnom prvenstvu brodomaketara, 2010.Po pravilima Naviga, stručno prosudbeno tijelo je u konkurenciji 32 makete brodova i 28 autora iz Hrvatske dodijelilo 2 zlatne medalje (Željko Skomeršić i Matija Felinger), 4 srebrne (Josip Rumora, Željko Fredotović, Slobodan Milošević i Zdenko Kinjerovac) i 6 brončanih medalja (Vinko Balas – dvije medalje, Željko Fredotović, Mili Šantić, Jablanko Kranjčec i Goran Todorović). Apsolutno najbolja maketa bila je Brik Škuner «Gigino», autora Željka Skomeršića iz Krka.

Po provedenom natjecanju Izložba maketa brodova, kao predstavnik predsjednika Ive Josipovića, otvorio je gradonačelnik Grada Rijeke g. Vojko Obersnel. Istom prilikom je uručio pokal i odličja.

Mili Šantić, 2. nagrada publike na 15. državnom natjecanju brodomaketara, Rijeka 2010.Izložba je bila otvorena za javnost od 6. do 16. prosinca 2010. u Multimedijalnom centru Centra tehničke kulture Rijeka. Izložene su ukupno 43 makete (11 izvan konkurencije). Izložbu je u tom vremenu posjetilo oko 1800 posjetitelja. Među posjetiteljima bilo je i djece i učenika jer su mnogi dječji vrtići i škole organizirali posjete.

Svi posjetitelji izložbe su tijekom posjeta mogli glasati za najbolju maketu po svojem mišljenju. Po ocjeni publike najbolji brodomaketari su:

  1. zlatno odličje: Matija Felinger, Njivice, za maketu Fishing Schooner «Bluenose»
  2. srebrno odličje: Mili Šantić, Brač, za maketu Galijun «San Felipe»,
  3. brončano odličje: Željko Skomeršić, Krk, za maketu Brik Škuner «Gigino»

Željko Skomeršić, 1. nagrada ocjenjivačkog povjerenstva i 3. nagrada publike na 15. državnom najtecanju brodomaketara, 2010.Medalje najboljim brodomaketarima po ocjeni publike su uručene u sklopu zatvaranja izložbe.

Dodatni sadržaji izložbe maketa brodova

  1. Izložba dječjih radova Dječjih Vrtića Rijeka – u sklopu izložbe maketa predstavljena je izložba dječjih radova Dječjih vrtića Rijeka.
  2. Dječje radionice izrade brodica od papira – od strane CTK Rijeka održane su radionice za djecu u kojima su izrađivane brodice od papira.
  3. Nagradna igra za posjetitelje – tijekom izložbe posjetitelji izložbe mogli su sudjelovati u nagradnoj igri i glasovati za najbolju maketu.
vrh stranice