25. zimska škole informatike održana u Zagrebu

31.01.2020.

Jubilarna, 25. zimska škola informatike održana je od 2. do 9. siječnja 2020. godine u Zagrebu. Nakon dugog niza godina u kojima je Krapina bila odličan domaćin informatičarima, splet okolnosti poput različitih modela zimskih praznika i nadoknada nastave primorao je Hrvatski savez informatičara da potraži novog domaćina.

Jubilarna, 25. zimska škola informatike održana je od 2. do 9. siječnja 2020. godine u Zagrebu. Nakon dugog niza godina u kojima je Krapina bila odličan domaćin informatičarima, splet okolnosti poput različitih modela zimskih praznika i nadoknada nastave primorao je Hrvatski savez informatičara da potraži novog domaćina. Pronašli su ga u zagrebačkoj XV. gimnaziji koja je za potrebe održavanja Zimske škole nesebično ustupila svoje prostore i odlično opremljene informatičke učionice.

Ovogodišnja Zimska škola (ZŠI 2020.) okupila je 44 polaznika, 19 učenika osnovnih i 25 učenika srednjih škola. Polaznicima je na raspolaganju bilo 5 učionica u kojima su kroz 8 radionica i tijekom 250 školskih sati usvajali nova znanja iz algoritama, programskih jezika, izrade aplikacija, računalnih igara i sl. Radionice su vodili stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i bivši natjecatelji, osvajači olimpijskih medalja, njih 10. Voditelji ZŠI bili su Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, nastavnik informatike u XV. gimnaziji i Alenka Dogan Capan, pomoćnica tajnika Hrvatskog saveza informatičara.

Osim radionica polaznici su imali priliku poslušati i nekoliko vrlo zanimljivih predavanja. Tako je Adrian Satja Kurdija održao predavanje „Teorija brojeva u informatičkim zadacima“, Domagoj Bradač održao je predavanje „Probabilistički algoritmi“, Dino Šantl „Jednadžbe i grafovi“, Goran Žužić „Teorijsko računarstvo u znanosti“ a Adrian Beker „Teorija grupa“.

Tijekom ZŠI 2020. održana je i tribina „(P)ostani programerka!“ koju je Hrvatski savez informatičara organizirao s namjerom motivacije djevojaka da se od najranije dobi zainteresiraju za informacijske i komunikacijske tehnologije, a kasnije i ostanu na programerskim i ostalim poslovima u ovom sektoru.
Govornice na tribini koje su prisutnima predstavile svoje životne putove kroz STEM i ICT područja kroz koja same prolaze bile su: Zrinka Bohr, bivša natjecateljica na državnim natjecanjima iz matematike i informatike; Lorena Boroš, studentica FER-a i Android developer na IoT projektu pametnih kuća; Nina Šindija, Customer Success Manager za EMEA regiju te Vlatka Vazdar, studentica PMF-a i bivša državna prvakinja iz matematike i informatike.

Na svečanosti zatvaranje ZŠI 2020. održanoj 8. siječnja svi su sudionici dobili priznanja za sudjelovanje, najbolji pohvale a predavači, organizatori i svi koji su pomogli održavanje ove zimske škole zahvale.
Svečanost zatvaranja svojim su prisustvom uveličali Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, izaslanik predsjednika Vlade RH, Slavko Borac iz Gradskog ureda za obrazovanje, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, Ljiljana Crnković, ravnateljica XV. gimnazije Zagreb, te Vlado Lendvaj, predsjednik HSIN-a.
Ovaj program financira se iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

U Zagrebu, 10. siječnja 2020. Za Hrvatski savez informatičara:
Krešimir Malnar, tajnik

R. br.
Radionica
Predavači
Broj polaznika
Pohvaljeni
1.               
Algoritmi 1
Josip Klepec, Ivan Paljak, Luka Tomić
8
Fran Babić, Ivan Jambrešić
2.               
Algoritmi 2
Marin Kišić, Stjepan Požgaj
14
Ema Borevković, Fabijan Markovinović
3.               
Algoritmi 3
Fabijan Bošnjak, Gabrijel Jambrošić
11
Matija Bujanić, Jana Furdi
4.               
Algoritmi 4
Fabijan Bošnjak, Gabrijel Jambrošić
11
Jakov Celin
5.               
Logo napredni
Ivana Žužić
10
Jakov Celin, Marin Kupanovac, Tin Pranjić
6.               
Android aplikacije
Ivana Žužić
8
Iva Tadić, Marin Kupanovac
7.               
Computer Vision
Filip Beleta, Leon Stjepan Uroić
8
Matija Bujanić, Jana Furdi
8.               
Godot
Filip Beleta, Leon Stjepan Uroić
8
Antun Kralj, David Ivanjek

 

 

 

 

 

 

vrh stranice