Radionica Generator zvuka na Županijskom stručnom vijeću učitelja tehničke kulture Grada Zagreba

31.01.2020.

U zagrebačkoj OŠ Borovje 30. siječnja 2020. godine održan je stručni skup kojeg je organiziralo Županijsko stručno vijeće učitelja tehničke kulture Grada Zagreba. Na skupu je sudjelovalo 26 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola, a 2 mentora iz Hrvatskog radioamaterskog saveza održala su prezentaciju Primjena aktivnih elektroničkih elemenata i radionicu Generator zvuka.

 Dnevni red skupa bio je:

  1. Aktivni elektronički elementi, prezentacija
  2. Generator zvuka, radionica
  3. 62. natjecanje mladih tehničara, opće informacije.
  4. Kratki prikaz događanja na Ljetnoj školi pedagoga tehničke kulture - Konstrukcije i obrada materijala.
  5. Predstavljanje ankete i istraživanja prof. Damira Purkovića Preferencija učenika prema tehnici, tehnologiji i održivom razvoju

Nakon uvodne riječi voditeljice Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture Grada Zagreba (ŽSV) Silvane Pešut Vitasović, koja je organizirala skup, prezentaciju Aktivni elektronički elementi održao je nastavnik tehničkog odgoja Hrvoje Mučnjak, struč. spec. ing. techn. inf. Prezentacija je bila zamišljena kao „zagrijavanje“ i motiviranje učitelja za prezentaciju Primjena aktivnih elektroničkih elemenata te radionicu Generator zvuka, koje su održali Emir Mahmutović, mag.polit. i Ivica Vrbanović, ing., članovi Hrvatskog radioamaterskog saveza.

Radionica Generator zvuka u naravi je predstavljena izradom elektroničke tvorevine Sklop za generiranje i učenje Morseovog koda iz područja radiokomunikacija. Uz savjete mentora iz Hrvatskog radioamaterskog saveza, u izradu su bili uključeni svi nazočni učitelji koji su na eksperimentalnim pločicama a prema priloženoj dokumentaciji i elektroničkim komponentama, imali priliku načiniti ovaj zanimljiv i poučan sklop koji je za ovu priliku pripremio mr. sc. Željko Ulip iz Hrvatskog radioamaterskog sveza. Okosnica tvorevine je integrirani krug NE555 a učiteljima tehničkog odgoja su objašnjene njegove brojne mogućnosti u primjeni pri edukacije učenika. Naime, taj aktivni elektronički element nalazi se i u sklopovima u Natjecanju mladih tehničara.
Tijekom radionice mentori su odgovarali na postavljena pitanja te pomogli u ispitivanju ispravnosti tvorevine. Pojasnili su da je Morseov kod izmišljen prije 185 godina, te su predstavili njegove mane i prednosti uz činjenicu da se danas, i pored suvremenih načina komuniciranja, zbog svoje jednostavnosti i dalje koristi u brojnim radioamaterskim aktivnostima. Neki od nastavnika su se prvi puta susreli s ovom tematikom te su obećali da će iduće godine i svoje učenike uključiti u pripreme za Natjecanje mladih tehničara iz područja radiokmunikacija.Nastavnici su ponijeli svoje uratke i dokumentaciju s namjerom da ih pokažu učenicima u njihovim školama.
Hrvatski radioamaterski savez je osigurao materijalne resurse za provedbu ove radionice.

Silvana Pešut Vitasović potom je ukratko predstavila sve što je potrebno za uspješno provođenje 62. natjecanja mladih tehničara (školska/klupska razina), te se osvrnula na Ljetnu školu pedagoga tehničke kulture koja je održana u kolovozu 2019. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Na kraju skupa učitelji su pozvani da se uključe u anketu koju provodi profesor s Riječkog sveučilišta prof. Damir Purković pod nazivom Preferencije učenika prema nastavi Tehničke kulture i međupredmetnoj temi Održivi razvoj . Najavljene su i radionice organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Programibilno raskrižje koja bi se trebala održati tijekom veljače 2020. i stručni skup tijekom veljače ili ožujka u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Škola za život.

Stručni skup je trajao od 17.30 do 20:00 sati, a učitelji su bili zadovoljni s njegovim sadržajem.

vrh stranice