28.državno prvenstvo u raketnom modelarstvu

17.10.2023.

Na natjecanju je sudjelovalo preko 60 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta iz Zagreba (ekipe ARAK Dubrava, Osnovne škole Frana Krste Frankopana), Cerića (AK Fenix Cerić), Obrovca (ekipa UTK Faust Vrančić), Sinja (ekipe ZTD Sinj), Omiša (OŠ J. Pupačić (KMT Punta) i Splita (ekipe OŠ Kman-Kocunar (KMT Kmanko), OŠ Bol, OŠ Split 3, Zajednice tehničke kulture grada Splita i udruge Meštri o' tehnike).
Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uz pomoć padobrana ili trake (strimera). Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Učenici su se natjecali u dvije kategorije - rakete s padobranom i rakete sa strimerom, pojedinačno i ekipno. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe, te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta te medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate.
Učenici Osnovne škole Split 3, Duje Ljubić i Toma Nejašmić, postigli su zapažene rezultate na navedenom natjecanju. Učenik Toma Nejašmić osvojio je prvo mjesto u kategoriji raketa sa strimerima, dok je učenik Duje Ljubić osvojio drugo mjesto u kategoriji raketa s padobranima. Ekipa OŠ Split 3 osvojila je i treće mjesto u kategoriji raketa s padobranima. Mentorica učenicima iz OŠ Split 3 je nastavnica Danica Plastić. Također, dobar rezultat ostvarila je učenica OŠ Bol iz Splita, Lorena Tavra, koja je osvojila treće mjesto u kategoriji raketa sa strimerima, pod mentorstvom nastavnice Simone Bijelić.
28. državno prvenstvo u raketnom modelarstvu održano je 14. listopada u Vrlici, koje je organizirao Hrvatski astronautički i raketni savez. Suorganizatori natjecanja bili su Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj i Amaterski raketno astronautički klub Dubrava-Zagreb, domaćin Osnovna škola Milana Begovića, a pokrovitelji Grad Vrlika i Turistička zajednica grada Vrlike.
vrh stranice