Aktivnosti ZTK grada Splita i udruga članica na ovogodišnjem Festivalu znanosti Split

13.05.2022.

Zajednica tehničke kulture grada Splita i tri njene članice – Udruga za robotiku "Inovatic", Društvo pedagoga tehničke kulture Split i udruga Zvjezdano selo Mosor – uključili su se u rad Festivala znanosti 2022. Split kao suorganizatori triju radionica tehničkih aktivnosti za učenike OŠ Spinut, te jednog predavanja iz astronomije za polaznike iste škole. Zajednica i njene udruge su te aktivnosti provele u suradnji s OŠ Spinut i pedagoginjom škole Fadilom Zoranić.

U četvrtak 5. svibnja prijepodne, održane su prve dvije radionice – radionica robotike i radionica modelarstva. Radionicom robotike obuhvaćeni su teorijski sadržaji usko vezani uz praktični dio – izradu programa za pokretanje robota mBot2. Učenici su svladali izradu kodova za kretanje, a potom su pomoću mobitela, preko Bluetooth veze, upravljali robotom u utrci dvaju robota unutar zadane staze, te u "kuglanju" – odgurivanju loptice do kraja staze, uz uvjet da se loptica zadrži unutar označenih linija. Na radionici je sudjelovao 21 učenik, a mentorirala ih je Ella Rinčić, stručna suradnica Zajednice i članica DPTK Split.

Druga je po rasporedu bila radionica modelarstva, u kojoj je sudjelovalo 23 djece. Radionicu je vodio profesor Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita i član Društva pedagoga tehničke kulture Split. Učenici su pomoću strojeva tipa Unimat i ručnih alata, piljenjem, bušenjem, brušenjem i lijepljenjem, izradili držače za ubruse, koje su po završetku radionice ponijeli sobom svojim kućama!
Istoga dana predvečer, u OŠ Spinut je u suorganizaciji škole i udruge Zvjezdano selo Mosor održano i kratko predavanje o Sunčevom sustavu. Predavanje je vodio astronom-animator Zvjezdanog sela Mosor i djelatnik Zajednice tehničke kulture grada Splita Zoran Knez, a prisustvovalo mu je 25 učenika osmog razreda. Nažalost, zbog uporne naoblake, drugi dio astronomskog programa – promatranje Mjeseca teleskopom – je morao otpasti. I na koncu, u petak 6. svibnja, splitska Udruga za robotiku Inovatic je u suradnji sa ZTK grada Splita provela još jednu radionicu robotike, ovaj put za 44 učenika šestih razreda OŠ Spinut. Radionicu je vodio predsjednik Inovatica Jozo Pivac, u suradnji s učiteljicom informatike Tihanom Đogaš i pedagoginjama Nikolinom Sapunarić i Fadilom Zoranić.
vrh stranice