Božićne video radionice i radionice keramike

21.12.2020.

Radionice keramike u RADionici HUUZ-a
Tijekom listopada i studenoga ove godine, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva održala je četiri radionice keramike pod nazivom Osnove tehnologije i medote oblikovanja gline. Radionice su bile namijenjene voditeljima zadruga i sekcija učeničkih zadruga Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije te Gradu Zagrebu. Tematski, radionice su bile podijeljene u dva dijela, a polaznici su dobili teorijski i praktični praktikum pod stručnim vodstvom izuzetno aktivne i kreativne zadrugarke Željke Kleković Brajenović, učiteljice i certificirane keramičarke s dugogodišnjim iskustvom, voditeljice učeničke zadruge VikSi osnovne škole Viktorovac iz Siska.

Zbog velikog interesa, ali i ograničenog broja polaznika, uvjetovanog epidemiološkom situacijom, obje radionice bile su popunjene, a zadovoljstvo polaznika naučenim tehnikama i fazama, od ručnog oblikovanja gline do pečenja u keramičkoj peći i oslikavanja konačnog proizvoda, pokazalo je da su radionice keramike pun pogodak te će i u idućoj godini imati svoje sigurno mjesto u planu kreativnih i stručnih radionica koje planira HUUZ. Ovaj stručni skup održan je u RADionici, novom prostoru HUUZ-a na zagrebačkoj Trešnjevci. RADionica je u pogonu od prvog listopada ove godine, uređena za aktivnosti HUUZ-a – od kreativnih radionica do stručnih skupova, tribina i predavanja – kako za članove, tako I za zainteresiranu javnost.


Božićne video radionice
Nakon uspješno organizirane i provedene virtualne 32. Smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva pokrenula je novi program video radionica koji je upravo započeo s radionicama Božićnih ukrasa koje se mogu pogledati na YouTube kanalu HUUZ-a ovdje

Nakon teme Božića, u predstojećim mjesecima kontinuirano će se objavljivati radionice i pokazne vježbe izrade predmeta iz širokog spektra rada i interesa zadruga, s ciljem popularizacije djelatnog, kreativnog rada i već pomalo zaboravljenih tehnika iz bogate škrinje hrvatskih običaja, kombiniranih s novim idejama zadrugara. Kroz pokazne vježbe i video radionice izrade predmeta predstavljenih na virtualnoj Smotri učeničkih zadruga, kao i novih radionica izrade božićnih ukrasa, učeničke zadruge su još jednom pokazale da kreativnost ne poznaje granice i da u trenutnoj situaciji omeđenoj raznim ograničenjima, učeničke zadruge pod vodstvom svojih voditeljica i voditelja odgovaraju poticajno i kreativno, koristeći sve prednosti online komunikacije, ali i potičući druge da se okušaju u izradi Božićnih ukrasa uz pomoć dostupnih materijala koje svi imamo kod kuće.
vrh stranice