Dan tehničke kulture u Varaždinu okupio tristotinjak učenika

12.07.2010.

Zajednica tehničke kulture grada Varaždina organizirala je drugu godinu zaredom Dan tehničke kulture na prostoru oko Starog grada i Kule stražarnice.

Mladi zmajari pokazuju svoje umijeće 12.6.2010.U akciji održanoj 12. lipnja 2010. sudjelovali su učenici (mladi tehničari) i učitelji tehničke kulture svih varaždinskih osnovnih škola, učenici i profesori Elektrostrojarske škole Varaždin i Srednje strukovne škole Varaždin te učenici i učitelji iz osnovnih škola Bednja, Ivanec i Beletinec. Više od 120 zmajeva lebdjelo je oko Starog grada, lansirano je tridesetak raketa, a oko dvorca su letjeli brojni zrakoplovni modeli i baloni.

Pojedine udruge tehničke kulture (Društvo pedagoga tehničke kulture, Modelarski centar Varaždin, Radioamaterska udruga Sloga, Kajak kanu klub "Varteks", Modelarska sekcija Auto moto kluba "Varteks", Društvo energetičara i Foto klub Varaždin) na zanimljiv su način pokazale dio svojih aktivnosti. Priprema modela
zrakoplova s daljinskim upravljanjemPosjetitelji su imali priliku vidjeti kako se održavaju radio veze, izradu i izložbu kajaka, zrakoplovnih modela s daljinskim upravljanjem, izložbu maketarskih tvorevina, lansiranje raketa i balona, dizanje zmajeva, pokretnu izložbu fotografija i demonstraciju pretvorbe energije Sunca u električnu energiju.

Novost na ovogodišnjem Danu tehničke kulture bilo je natjecanje pod nazivom Robotička alka u kojem se šezdesetak mladih robotičara natjecalo u gađanju alke, kao one u Sinju, ali uz pomoć robota. Prema pravilima Hrvatskog društva za robotiku, u natjecanju su sudjelovale ekipe od po tri člana I. i II. osnovne škole iz Varaždina, Osnovnih škola Julija Klovića, Dobriše Cesarića, Jure Kaštelana i Gustava Krkleca iz Zagreba, Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, Osnovne škole Petra Zrinskog iz Jalžabeta, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Đakova i Zajednice tehničke kulture iz Karlovca. Robotička alkaNakon "pripetavanja" u završnom natjecanju prvo mjesto pripalo je ekipi I. osnovne škole Varaždin u sastavu Kristijan Vučaj, Tin Vojnović i Neven Šincek, a pod vodstvom mentora Ivice Kolarića. Drugo mjesto osvojila je ekipa Jasmin Redžepović, Tomo Ivir i Luka Bošnjak iz Osnovne škole Milana Langa iz Bregane. Njihov učitelj Andrej Barberić ujedno je bio i najbolji u natjecanju mentora. Mate Doko, Nikša Zupčić i Ivan Ivanović iz Osnovne škole Mate Lovraka Zagreb osvojili su treće mjesto pod vodstvom mentorice Jelke Hrnjić.

Održavanje Dana tehničke kulture pomogli su Grad Varaždin kojeg je zastupao dr. Janko Pavetić, pročelnik Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu, Hrvatsko društvo za robotiku na čelu s tajnikom Igorom Ratkovićem, Profil internacional Zagreb, T-com, Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije, I. osnovna škola Varaždin, BOJAN-TRADE d.o.o. i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

vrh stranice