Filmska i video radionica za djecu i mlade, Kraljevica, 28. srpnja do 6. kolovoza 2010.

02.05.2010.

Radionice ''Od ideje do realizacije', Nacionalni centar tehničke kulture, Kraljevica, 28. srpnja do 6. kolovoza 2010.
Organizator: Hrvatski filmski savez
Rok prijave: 15. lipanj 2010.

Polaznici radionica:

20 djece osnovnoškolske dobi čiji su radovi osvojili prvu nagradu na 47. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva; i 20 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi prema prijavi

1. igrani film (osnovnoškolci)


Voditeljica: Karmen Bardek
Mentor - suradnik: Robert Krivec
Program radionice:

 • osnove filmskog jezika
 • osnove snimateljske tehnike
 • razrada ideje: ideja, sinopsis, scenarij, knjiga snimanja, snimanje, montaža slike i zvuka

2. dokumentarni film (osnovnoškolci)


Voditeljica: Ivana Rupić
Mentor - suradnik: Robert Krivec

Polaznici će naučiti kako razraditi ideju za film, dodatno je istražiti i razraditi scenarij te steći potrebna znanja za njezinu realizaciju. Radionica je kombinacija teorijskog i praktičnog dijela. Osim kratkih osnova o filmu te njegovim vrstama i žanrovima, polaznici će nešto više saznati o dokumentarnom filmu te pogledati nekoliko kratkih dokumentarnih filmova domaće i strane produkcije. Isto tako svaki/a sudionik/a bit će u mogućnosti snimati kamerom, isprobati mikrofon, biti u ulogama snimane osobe, kao i upoznati se s osnovama montaže ...

3. igrani film (srednjoškolci, po prijavama)

Voditelji: Dario Juričan i Jura Troje
Program radionice:

 • uvod u kratki film (projekcije i razgovor o filmovima)
 • priča (razvoj od ideje do scenarija)
 • kamera / rasvjeta / zvuk (uvod u svijet tehnike)
 • snimanje igranog filma
 • montaža / obrada slike / specijalni efekti
 • projekcija i analiza

4. animirani film (otvoreno, po prijavama)


Voditelj: Vjekoslav Živković
Program radionice:
Tehnika radionice je piksilacija. Ukoliko vremenski uvjeti to onemoguće alternativa je kolaž animacija pod kamerom.

 • 1. dan: teorija, uvod u animaciju i rad na ideji
 • 2. dan: rad na scenariju i izrada storyboarda
 • 3. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 4. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 5. dan: rad na realizaciji radioničkog filma (animacija)
 • 6. dan: obrada materijala u računalu (compositing), montaža slike i zvuka
 • 7. dan: finalni proizvod

28. srpnja 2010.Filmska radionica u Kraljevici 2009.

 • do 18 sati dolazak sudionika u Nacionalni centar tehničke kulture
 • 19 sati prvi susret svih sudionika Radionice s voditeljima
 • 20 sati večera
 • 21 sat – posebna filmska projekcija

Od 29. srpnja do 6. kolovoza rad u radionicama odvijat će se po dogovorenoj satnici s voditeljima radionica.

Uvjeti sudjelovanja:

Smještaj i prehrana: smještaj za sve polaznike video radionice osiguran je u trokrevetnim sobama u Hotelu Kraljevica, Kraljevica.

Ukupna cijena hotelske usluge (puni pansion uključujući boravišnu taksu za sve dane) od srijede, 28. srpnja (večera) do petka, 6. kolovoza 2010. (ručak) iznosi 1.593,00 kuna i participacija za Radionicu u iznosu od 500,00 kuna. Ukupni iznos je 2.093,00 kuna.
Navedeni iznos odnosi se na djecu koja na radionicu dolaze po prijavi svojih roditelja.

Rok za prijavu:

1. lipanj 2010.


Rok za uplatu:

1. srpanj 2010. ukupni iznos uplatiti općom uplatnicom na račun Hrvatskog filmskog saveza (Zagrebačka banka 2360000-1101556872).


Voditelji radionica:


Karmen Bardek, prof. (igrani film za osnovnoškolce)
1986. diplomirala na Filozofskom fakultetu Zagreb - odsjek Čakovec, program studija razredna nastava. Od 1993. radi kao učiteljica razredne nastave u OŠ ''Antun Nemčić Gostovinski" u Koprivnici. 1995. osniva Filmsku i video družinu ''Mravec'' u OŠ "Antun Nemčić Gostovinski".

Ivana Rupić, prof. (dokumentarni film za osnovnoškolce)
Zvanje profesora likovne kulture i likovne umjetnosti stekla 1989. godine u Splitu. Od 1999. godine je stalno zaposlena u OŠ Jurja Šižgorića kao profesorica likovne kulture i voditeljica filmske i foto grupe (od 2001. do 2010. godine filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića je snimila više od 20 filmova (animirani, igrani, dokumentarni) te na Revijama filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži nekoliko puta osvojila prva mjesta i zavidne rezultate).

Robert Krivec (filmski snimatelj, mentor – suradnik na obje radionice za osnovnoškolce)
Diplomirao je na ADU u Zagrebu 2004. smjer filmskog i televizijskog snimanja. Od 1999. radi kao snimatelj na HTV-u. Radi kao fotograf za časopise i predavač u Kino klubu Zagreb te kao stručni suradnik u Hrvatskom filmskom savezu. Snimatelj je nekoliko dokumentarnih filmova, muzičkih spotova, majstor rasvjete na televizijskim emisijama te fotograf na raznim reklamama. 2007. godine odlazi u London gdje radi za televizijske kuće kao snimatelj kao što su RTL, Nova Tv, Sky News, Sky Sport, ITN, SIC i Reuters. Na London Academy predaje televizijsku i studijsku rasvjetu i dokumentarni film kao vanjski suradnik i voditelj seminarskih radionica. 2009 godine se vraća iz Engleske te radi kao glavni snimatelj u Muzeju suvremene umjetnosti, u Algebri kao predavač video radionice i redatelj reklama u Luminus agenciji.

Dario Juričan i Jura Troje (igrani film za srednjoškolce, po prijavama)
Dario Juričan završio je Filmmaking na London Film Acadmy. Vodio desetak filmskih radionica u Zagrebu, Vukovaru, Gvozdu i Kninu. Radi kao freelance režiser/producent.

Jura Troje je učitelj koji već niz godina vodi filmske radionice u OŠ I.G. Kovačić te Blanku u Zagrebu. Osim filmskih radionica bavi se i glazbom, vodi bend Štakor ugrizo bebu.

Vjekoslav Živković (animirani film po prijavama)
2006. godine diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije s filmom Women on Board. Od 2008. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije, kao vanjski suradnik. 2010. dovršava svoj zadnji animirani film Tišina mora. Od 2005. do danas bio je voditelj dvadesetak radionica animiranog filma za djecu i mladež (u organizaciji Narodnog sveučilišta Dubrava, Šibenskog dječjeg festivala, Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac).

Obrazloženje za organizaciju radionica:

U Koprivnici je od 24. do 27. rujna 2009. godine održana 47. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Reviju su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski filmski savez i OŠ ''Antun Nemčić Gostovinski'' iz Koprivnice. Pokrovitelji 47. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece bili su Grad Koprivnica i Koprivničko - križevačka županija, a odražavanje Revije pomogla je i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Ukupno su u osam revijskih projekcija prikazana 93 dječja filmska i video rada, u ukupnom trajanju od oko osam sati, koje su između 149 prijavljena rada odabrali članovi stručnog Ocjenjivačkog suda, koji je djelovao u sastavu Maja Flego, Krešimir Mikić,predsjednik, Snježana Tribuson i Slaven Zečević.

Ocjenjivački sud odabrao je deset radova koji su proglašeni najboljima i ravnopravno su nagrađeni:

 • Ante OŠ Vladimira Nazora, Slavonski Brod
 • Budilica ŠAF, Čakovec
 • Foto safari FKVK Zaprešić
 • Još jednom za Riju OŠ Rudeš, Zagreb
 • Misteriozni nestanci OŠ Lučac, Split
 • Odjel za suho grlo nos OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica
 • Plava čarolija ŠAF, Čakovec
 • Plaža Narodno sveučilište Dubrava-Centar za film i video, Zagreb
 • U novi dan OŠ Jurja Šišgorića, Šibenik
 • Utrka za znanjem OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić

Nagrada se sastoji od diplome i prava na besplatno sudjelovanje dvoje učenika iz nagrađenih škola i klubova na radionici igranog ili dokumentarnog filma koje će posebno za nagrađene učenike organizirati u Tehničkom centru Hrvatske zajednice tehničke kulture u Kraljevici 2010.

Prijavnicu za sudjelovanje u radionici možete pronaći ovdje.

vrh stranice