Poziv na Robotičku alku (junior), Zagreb, 29. svibnja 2010.

24.02.2010.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na natjecanje Robotička alka (junior) koje će se održati 29. svibnja 2010. godine u OŠ „Dobriše Cesarića“,  Zagreb, ulica K. S. Đalskog 29.

ROBOTIČKA ALKA - TRADICIJA U SUVREMENOSTI
Po mnogo čemu su okolnosti nastanka Sinjske alke bliske našem postmodernističkom dobu. Svjedoci smo obnovljenih zanimanja mladih za srednjevjekovno viteštvo (posebice za templare) ili za maštoviti romantizam Tolkinove sage o gospodaru prstena koje senzibilitetu suvremenika iznova otvaraju prizore vječne borbe dobra i zla. Slično tome i Sinjska alka postaje mjesto propitkivanja hrabrosti u prostorima granice civiliziranog primorja i gorštačke zagore koja tijekom tisuća godina biva mjesto legendarnih sukoba osvajača sa stanovnicima koji se opiru uništenju. Bitka Sinjana s Turcima iz 1715. godine događa se u tisućljetnom rasponu neprekidnog ratovanja: od vremena bitaka Delmata s rimskim legijama oko Tiluriuma (Trilja) do novovjekih ratova dvadesetog stoljeća koje završava dugom i iscrpljujućom bitkom Domovinskog rata.

Ideja natjecanja „Robotička alka“ nastala je na tragu spajanja patine sjaja jedne, po dužini trajanja u svjetskim razmjerima svakog divljena vrijedne, tradicije koja samo što nije napunila tristo godina s blještavilom bljeska prevratničke ideja robota i robotike kao ikona posthumanističkog doba.

U srži globalizacije nalazi se unifikacija svijeta koja teži poništavanju svega lokalnog i nacionalnog. Umiru običaji kao što nestaju cijeli jezici, narodi ili biološke vrste. Ali to su samo izvanjske posljedice dubljih pretvorbi čovjeka i njegova evolucijskog spajanja sa strojem. Održanje tradicije nije moguće ostajući na otoku dok potop promjena diže vodu oko nos. Treba smjelo dignuti jedro i zaputiti se k novim prostorima otvorena srca i uma za sve promjene koje nas čekaju.

U svijetu trenutno postoji mnoštvo robotičkih igara i natjecanja. Od jednostavnih i nevinih za najmlađe do ozbiljnih vojnih s dalekosežnim ciljevima. I u Hrvatskoj se mnogobrojna i različita robotička natjecanja za najmlađe održavaju već dvadesetak godina i tijekom tog perioda zanimanje mladih za njih samo je raslo. U svijetu koji se plebiscitarno opredijelio za robotiku to je važno. Govori o našim potencijalima, htijenjima i mogućnostima.

Sama ideja robotičke alke stara je gotovo desetljeće. Osim što tehnološki reinterpretira tradiciju ona nosi u sebi viziju tehnološkog turnira robotičkih konja i jahača, festival na kojem se dokazuje napredak u najsloženijim segmentima biorobotike.

Robotička alka (junior) uvod je u takvu zamisao. Njen cilj je zainteresirati mlade za robotičko viteštvo, uvesti ih preko legendi u uzbudljiv dolazeći svijet svjetlosnih strojeva gdje se mašta pretvara u istinsku opipljivu stvarnost nikad prije viđenu. Tu stvarnost grade inženjeri.

Zahvaljujući potpori Hrvatskoga društva za robotiku i maru inženjera Borisa Anića-Ćurka direktora tvrtke „Inovatic d.o.o“ pred nama je prvo natjecanje robotičke alke za mlade. Osim uzbudljivosti samog sudjelovanja u natjecanju, koje je svojim pravilima i u svijetu robota alkara ostavilo pravo na ljudsku grešku, očekujemo da se među natjecateljima pojave budući istinski „jedai-čauši“ hrvatske robotike. Oni koji će svojim tehno-uspjesima i sposobnostima priskrbiti i sačuvati naše egzistencijalno pravo na nacionalni ponos, sačuvati naše mitove i legende, našu povijest u suvremenosti.
(Igor Ratković, Hrvatsko društvo za robotiku)

ORGANIZATORI, SUORGANIZATORI I SPONZORI:

  • Hrvatsko društvo za robotiku (organizator),
  • Hrvatska zajednica tehničke kulture (suorganizator),
  • Inovatic d.o.o., Zagreb (suorganizator i glavni sponzor)
  • OŠ Dobriše Cesarića, Zagreb (suorganizator)

NATJECATELJI
Natjecatelji su učenici osnovnih škola. Natječu se u timovima. Svaki tim ima tri učenika. Tim odabire svoje ime i redoslijed učenika za vožnju alke. Svaki sudionik tima vozi po jednu vožnju. Bodovi tima se zbrajaju, a pobjednik je tim s najviše bodova.

RASPORED NATJECANJA:

  • otvaranje: 10:00 - 10:30
  • prvi izlučni krug natjecanja : 10:30 -11:30
  • natjecanje "krijesnica" (predškolski uzrast) 11:30 -12:00
  • odmor za ručak: 12:00 - 13:00
  • drugi krug natjecanja : 13:00 - 14:00
  • proglašenje pobjednika: 14:00

PRAVILA ROBOTIČKE ALKE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ROBOTIKU možete pronaći ovdje.

vrh stranice