Hrvatski inovatori oduševili Irance

06.05.2014.

Deset inovacija i deset medalja - rezultat je to prvog nastupa hrvatskih inovatora na Međunarodnom festivalu izumitelja, pokretača i inovatora u Iranu. Sajam je održan od 22. do 24. travnja 2014. u Shirazu.

Svoje inovacije u Shirazu predstavili su inovatori Mijo Miljak iz tvrtke Svijet biljaka, Klaudio Šturman, Branimir Ružojčić, Vladimir Tudić, Boro Markić i Igor Ignac te tvrtke Bernarda, Tehnix, Altpro, PIP i Letina inox, koji su pet zlata, tri srebra i dvije bronce. Nagrađene inovacije primjenu nalaze u svakodnevnom životu i gotovo svim djelatnostima, a među njima su jednostavni i praktični proizvodi kakve se dosad nitko nije sjetio napraviti, ali i vrlo specifični visokotehnološki patenti.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija bioreaktorska postrojenja za pročišćavanje komunalnih otpadnih voda tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca, inovativni madrac Thermocare tvrtke Bernarda iz Nedelišća, telemetrijski hidrant zagrebačkih inovatora Igora Ignaca i Bore Markića, mljekomat tvrtke Letina inox iz Čakovca i električni motor s višeslojnim permanentnim magnetima, ugrađenim u rotorski laminat, profiliranim za veći doprinos reluktancije ukupnom momentu motora pulskog inovatora Branimira Ružojčića.

Eterik - mobilna destilerija za preradu aromatičnog bilja u eterično ulje zagrebačke tvrtke Altpro i Farmakol ljekoviti sirupi tvrtke PIP iz Pisarovine te Fitoaromini – novi prirodni osvježivači i dezodoransi tvrtke Svijet biljaka iz Vodnjana nagrađeni su srebrnom medaljom.

Brončanu medalju dobili su Rovinjanin Klaudijo Šturman zastroj za višerednu proizvodnju ćevapčića i keksa te Karlovčanin Vladimir Tudić za inovaciju Arhes – ventilacijski rekuperator zraka sa inovativnim bežičnim sistemom za nadzor i upravljanje.

Ovo je prvo sudjelovanje hrvatskih inovatora na iranskom sajmu u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Na njemu je ove godine predstavljeno ukupno 467 inovacija iz 19 zemalja, a ocjenjivalo ih je 40 članova međunarodnog stručnog ocjenjivačkog suda.

Više informacija i fotografije možete pronaći na ovoj stranici Udruge inovatora Hrvatske.

vrh stranice