HSPTK održao stručni skup učitelja tehničke kulture “Primjeri dobre prakse” 2019.

28.11.2019.

U organizaciji Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture i Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin, 12. i 13. listopada 2019. u Ogulinu i Josipdolu održan je stručni skup učitelja tehničke kulture „Primjeri dobre prakse 2019.“ Na skupu je sudjelovalo 94 sudionika iz 16 članica Saveza te gosti Saveza. Stručni skup ima svoju dugogodišnju tradiciju te je izuzetan pregled rada naših učitelja u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, a često pruža ideje koje usmjeravaju oblikovanje projektne nastave tehničke kulture.. Prezentacije izloženih radova i fotografije sa skupa možete preuzeti i pregledati na novoj web stranici HSPTK www.hsptk.hr.

Teme stručnog skupa:

  1. Terenski dio stručnog skupa
  2. Posjeta i obilazak HE Lešće
  3. Obilazak Poslovne zone Ogulin-posjeta tvornici parketa Bjelin d.o.o.
  4. Graditeljska i spomenička baština Ogulina
  5. Iznošenje primjera dobre prakse u tehničkoj kulturi i predstavljanje radova pedagoga tehničke kulture (pomagala, učila…)
  6. Izložba radova pedagoga tehničke kulture.

Terenski dio stručnog skupa obuhvatio je obilazak HE Lešće, upoznavanje s novim tehnologijama te upoznavanje mogućnosti provedbe terenske nastave u poslovnoj zoni Ogulin i posjetu tvornici parketa Bjelin.Posjet HE i tvornici ostavio je dobar dojam na sudionike koji su pod stručnim vodstvom djelatnika HE i tvornice imali mogućnost skupiti važne informacije. Pored HE i tvornice sudionici skupa upoznati su sa graditeljskom i spomeničkom baštinom Ogulina te uz vodstvo turističke voditeljice i izuzetnoj ulozi gđe. I.B. Mažuranić za razvoj hrvatske književnosti.

Drugi dan, 13.10.2019. održan je stručni dio predstavljanja primjera dobre prakse u tehničkoj kulturi i predstavljanje radova pedagoga tehničke kulture (pomagala, učila…). Prijavilo se 20-tak učitelja, izlagači i predavači koji su tijekom četiri sata predstavljali svoj rad i dostignuća svim prisutnim sudionicima skupa. Skup je započeo u 9 sati. Voditeljica programa Karmen Valenta pozvala je Natašu Zvonar autoricu prve web stranice Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture da je predstavi i službeno stavi u funkciju.
Zatim su uslijedile prezentacije primjera dobre prakse, predstavljanje radova pedagoga tehničke kulture, predstavljanje aktivnosti, radionica u NCTK-Kraljevica te predstavljanje aktivnosti, radionica HSPTK za 2020. Ukupno je prezentirano 19 prezentacija primjera dobre prakse i izloženo 17 radova učitelja tehničke kulture. Nakon završetka prikaza primjera dobre prakse uslijedile su završne riječi uvaženih gostiju.

Prema riječima više savjetnice za informatiku, računalstvo i tehničku kulturu pri Agenciji za odgoj i obrazovanje Viktorije Vranešić, svi primjeri koji su izneseni su upravo pravi smjer koji nas kvalitetno uvodi u reformu školstva.

Veliko zadovoljstvo za kvalitetu prikazanih primjera dobre prakse iskazao je i voditelj odsjeka za politehniku na Sveučilištu u Rijeci doc. dr. sc. Damir Purković prof. Podržava smjer u kojem djeluje HSPTK i smatra da samo zajedničkim naporima tehničkoj kulturi možemo vratiti dignitet u društvu koji po svemu i te kako zaslužuje. Zahvalio se svim prisutnim učiteljima, a posebno predavačima i izlagačima.

"Iznimna nam je čast da smo bili domaćini ovako lijepom skupu i zahvalio se svima na odazivu", rekao je Marijan Tonković predsjednik DPTK Ogulin.

Uslijedila je podjela potvrda i zahvalnica svim izlagačima i predavačima na stručnom skupu te službeno zatvaranje „Primjera dobre prakse“ 2019. te poziv do godine u nekom od mjesta lijepe naše na novom stručnom skupu.

Svim sudionicima, a posebno kolegama koji su prikazali primjer dobre prakse i izložili rad te gostima stručnog skupa i domaćinu DPTK Ogulin zahvalio se predsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture Mato Šimunović.

Prezentacije izloženih radova možete preuzeti i pregledati na novoj web stranici HSPTK www.hsptk.hr.

vrh stranice