I. ljetna škola učeničkog zadrugarstva u Kraljevici

30.08.2013.

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (HUUZ) pokrenula je ove godine Ljetnu školu učeničkog zadrugarstva u Kraljevici u kojoj su 22 mlade zadrugarke iz Sisačko - moslavačke županije izradile predmete od keramike i čestitke od recikliranog papira, naučile osnove pirografije, oslikavale svilu, napravile nakit od žice i perlica te isplele narukvice od konca.

Prva ljetna škola učeničkog zadrugarstva održana je od 15. - 25. srpnja 2013. godine u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

U Školi su sudjelovale 22 učenice iz Sisačko - moslavačke županije (Petrinje, Gore, Novske, Virginmosta i Sela) i to iz onih zadruga koje su bile najistaknutije u protekloj školskoj godini.

Sve mlade zadrugarke su u deset dana Škole usvojile program sljedećih radionica:
- Keramika - osnove oblikovanja gline, izrada gipsanih kalupa, oslikavanje keramike;
- Pirografija;
- Recikliranje papira;
- Oslikavanje svile;
- Izrada nakita od žice i perlica;
- Pletenje narukvica od konca.

Svaka radionica trajala je prosječno četiri školska sata.
Radionice su držale i o učenicama brinule voditeljice: Željka Kleković-Brajenović (glavna voditeljica - koju su svi zvali „mama Željka“), Silvana Šebalj-Mačkić, Đurđa Tesla i Blanka Horvat.

Naravno, bilo je tu svaki dan vremena i za kupanje, večernje sportske igre, večernje zabave uz karaoke, bilo je tu i natjecanja u najluđim frizurama, oslikavanju lica....

Dojmovi učenica o Ljetnoj školi

"Kraljevicu ću pamtiti po jednom predivnom iskustvu. Ovdje sam se odlično provela, upoznala prijatelje, zabavila se i uz to naučila i nešto novo. Imali smo razne radionice: pirografiju, keramiku, slikanje na svili, izradu nakita i dr. Vrijeme je bilo lijepo pa smo se mogli kupati. Nadam se da ću nekada opet doći ovamo."
Nikolina M.

"U Kraljevici mi se jako svidjela plaža na koju smo išli na kupanje - bila je super. Radionice su mi se jako svidjele, pogotovo pirografija, ali ni keramička radionica nije bila loša. Naučila sam mnoge stvari koje do sada nisam znala."
Anamaria Z.

"Ovih 10 dana bilo mi je baš super. Najviše će mi u sjećanju ostati voditeljice koje su se brinule za nas kao da su nam mame. Ovo kratko, ali zanimljivo ljetovanje nikada neću zaboraviti."
Ivana P.

"U ovih 10 dana sve mi se svidjelo a posebno radionica izrade nakita. Sve voditeljice su bile odlične pogotovo naša zamjenska mama Željka. Voljela bih ovdje ostati još 10 dana."
Maja

"Ovdje mi se sve svidjelo ali ipak najviše radionice izrade nakita jer su zanimljive, a radovi su jedinstveni. Naši domaćini su odlični. Kome god se pruži ovakva prilika neka ju ne propušta jer je ovdje odlično."
Laura

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva planira i sljedeće godine organizirati Ljetnu školu učeničkog zadrugarstva u Kraljevici s polaznicima iz neke druge županije.

Više fotografija pogledajte na ovoj stranci Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

vrh stranice