Održana 3. edukativna CB radionica u Nacionalnom centru tehničke kulture

30.08.2013.

Hrvatski savez CB radioklubova, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnim centrom tehničke kulture Kraljevica, organizirao je 3. edukativnu CB radionicu s ciljem edukacije mladih CB operatora.

Radionica se odvijala u dva termina: od 17. do 24. te od 24. do 31. kolovoza 2013. godine. U prvom terminu radionice sudjelovalo je 39 učenika iz Požege, Našica i Oriovca, a u drugom 28 učenika iz Zagreba, Zadra, Kraljevice, Požege i Krka. Radionicu su pohađala djeca osnovnoškolskog uzrasta (od 9 do 15 godina).

Smještaj je bio u ograđenom prostoru Centra na livadi pod šatorima, a rad i provedba programskih aktivnosti zasnivali su se na uzoru Ljetnu školu Hrvatske zajednice tehničke kulture, uz dodatni sadržaj kampiranja i tema koje obuhvaćaju usvajanje općih znanja i vještina radioorijentacije.

Teme radionice bile su:

RAD I USPOSTAVA CB VEZE

  • Postavljanje centra veze (šatora)
  • Rad s ručnim generatorom i postavljanje solarnog sustava za rasvjetu i napajanje radiouređaja
  • Rukovanje CB uređajima i uspostavljanje veze
  • Radioorijentacija ARG i komunikacija
  • Orijentacija uz praktičnu vježbu (otok Krk)

ELEKTRONIKA

  • Strujni krug
  • Izrada Morseovog tipkala

MODELARSTVO

  • Izrada makete vjetrenjače

OPĆE VJEŠTINE

  • Snalaženje u prirodi i orijentacijsko kretanje

Za vrijeme boravka na radionici provođene su i druge aktivnosti (kupanje, slobodne aktivnosti, bavljenje raznim sportskim sadržajima, karaoke, X-box i zajedničke šetnje).

Pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured za zaštitu i spašavanje Rijeka, prezentirali su polaznicima radionice svoj rad. Tijekom predavanja o sustavu zaštite i spašavanja u RH dali su smjernice o načinu postupanja u slučaju nesreća. Nakon predavanja održana je pokazna vježba s psima tragačima obučenima za potragu za nestalim osobama (Luxa i Tao). Ovom predavanju nazočio je i predsjednik HZTK-a, prof.dr.sc. Ante Markotić, koji je ujedno i član Državnog stožera za zaštitu i spašavanje.

Analizom anketnog listića koji su polaznici ispunili po završetku radionice ustanovljeno je da je radionica postigla svoj cilj te su djeca uspješno usvojila nova znanja i vještine.

BILTEN

FOTOGALERIJA

VIDEO

vrh stranice