Kreativno-tehničke radionice HZTK obišlo više od 250 polaznika

Kreativno-tehničke STEAM radionice iz Škole radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uspješno su provedene tijekom veljače 2020. godine. Na radionicama se okupilo više od 250 djece od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, koja su odradila više vježbi izrade tehničkih tvorevina: šišmiša, krijesnicu, raketu i Miniona.
Kreativno-tehničke STEAM radionice iz Škole radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture, uspješno su provedene tijekom veljače 2020. godine. Na radionicama se okupilo više od 250 djece od drugog do četvrtog razreda osnovne škole, koja su odradila više vježbi izrade tehničkih tvorevina: šišmiša, krijesnicu, raketu i Miniona.

U provedbi radionica sudjelovala su djeca iz četiri zagrebačke škole i to: OŠ grofa Janka Draškovića, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Trnsko i OŠ bana Josipa Jelačića, te dvije škole iz područja Zagrebačke županije: PŠ Sveta Jana iz Jastrebarskog i OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Provedbu sadržaja STEAM radionica i ovoga puta prilagođene su tako da su sve radioničke vježbe bile unaprijed pripremljene i radno prilagođene uzrastima djece, a sve u svrhu što kvalitetnijeg rada i dolaska do konačnog cilja vježbi odnosno usvajanja određenih znanja i vještina.


Polaznicima koji su prvi puta sudjelovali u provedbi radnog ciklusa kreativno-tehničkih STEAM radionica omogućena je izvedba lakših vježbi od papira i kartona na temu šišmiš i krijesnica. Prilikom provedbe spomenutih vježbi, djelatnici Hrvatske zajednice tehničke kulture upoznali su djecu s osnovama tehnike, vrstama, načinom i uporabom alata i opreme uključivši i primjenu osnova zaštite na radu. Uz spomenute aktivnosti dio vježbi bio je posvećen organizaciji radnog mjesta kao i vođenju brige o njegovom održavanju urednosti i čistoće. Kroz navedeni ciklus vježbi prošlo je 130 djece.

Vježbu pod nazivom „Raketa“ koja spada u drugi ciklus kreativno-tehničkih radionica provedena je u tri škole, u njoj je sudjelovalo preko 100 djece. Radom u navedenoj vježbi učenici su naučili tehnike savijanja papira, spajanja dijelova elemenata u gotov element, te ugradnje elemenata u konačni proizvod. Završni dio vježbe obuhvaćala je izradu lansirne rampe od PVC cijevi promjera 20 mm koje su isto tako polaznici uz stručno vodstvo mentora HZTK sami izrađivali, te po završetku vježbe koristili za ispucavanje svojih raketa.


Izradom Miniona, HZTK je pokrenula treći ciklus kreativno-tehničkih radionica na primjeni šperploče kao bazičnog materijala. Spomenute vježbe isto tako u sklopu svoje sadržajne platforme broje četiri vježbe. Domaćini ove radionice bili su dosadašnji sudionici kreativno-tehničkih radionica HZTK, sada već učenici četvrtog razreda OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Stara ekipa, poznati mentori, te izvrsno pripremljena vježba, rezultirala je s 24 prekrasno izvedena Miniona, koje su učenici ponijeli kući, čime je uspješno završen predviđeni ciklus radionica u veljači 2020. godine.

Postignuti rezultati koji broje preko 250 polaznika radionica tijekom veljače 2020. sa 375 uspješno izvedenih tehničkih tvorevina, uz najavu i željno iščekivanje ponovnog dolaska i nastavka rada na ponuđenoj sadržajnoj platformi kreativno-tehničkih STEAM radionica samo su dokaz potrebe dodatnog izvannastavnog sadržaja tehničke kulture kod djece. Osim toga primijećen je napredak i povećanje interesa za tehničku kulturu kod dijela učitelja i nastavnika razredne nastave koji su isto tako aktivno sudjelovali u radionicama u svrhu svoje edukacije, te moguće primjene u okviru svoje nastave. Spomenuta aktivnost i želja za usavršavanjem odgojno-obrazovnih djelatnika posebno je razveselila mentore iz HZTK te potaknula da u sklopu daljnjeg održavanja STEAM radionica obvezno uvedu i njihovu edukaciju.

vrh stranice