Više od 100 djece sudjelovalo u kreativno-tehničkim radionicama HZTK

30.01.2020.

Sukladno zadanom okviru kreativno - tehničkih STEAM radionica iz Škole radosti i znanosti Večernjeg lista, časopisa Radost i Hrvatske zajednice tehničke kulture tijekom siječnja 2020. godine mentori radionica Hrvatske zajednice tehničke kulture proveli su tri radionice u OŠ grofa Janka Draškovića i OŠ Trnsko iz Zagreba. U radionicama je sudjelovalo više od 100 djece drugog i trećeg razreda koja su napravili tri tehničke tvorevine: šišmiša, krijesnicu i Miniona.

Djeca koja su prvi puta sudjelovala u ovome ciklusu radionica uspješno su izrađivala zadane predmete iz lakših tipova vježbi gdje su se isti uz svesrdnu pomoć mentora iz HZTK upoznali sa vrstama, načinom i primjenom različitih materijala i alata, potrebnom zaštitom na radu, te sistematizacijom radnog mjesta prilikom izvođenja radnih zadataka. Osobitu pozornost mentori su posvetili poticanju zajedničkog rada i međusobne podrške polaznika, pri čemu se posebno nagrađivala samoinicijativa boljih učenika pri pomoći malo slabijima. Sve navedene edukativno-pedagoške aktivnosti bile su praćene aktivnošću učiteljica razredne nastave kojima se i mentori zahvaljuju za njihovo uključivanje i pomoć u radu i uspješnoj provedbe zadataka.

Učenici trećeg razreda OŠ grof Janko Drašković u ciklusu ovih radionica sudjelovali su sada već treću godinu za redom što je najbolji pokazatelj uspješnosti ponuđenog programa kreativno-tehničkih radionica.

U okviru trećeg ciklusa radionica učenici su sudjelovali u izradi Miniona što spada u težu kategoriju vježbi, a što su u cijelosti vrlo uspješno savladali i nadasve uspješno riješili. U provedbi ovoga zadatka koristile su se osim unaprijed pripremljenih materijala sa jasno ocrtanim likom na šperpločama i specijalne električne modelarske pilice koje su nakon detaljnih uputa o radu te uvijek obveznih uputstava o mjerama zaštite na radu svojom bukom zavladale prostorom tehničke učionice. Buku pilica ipak je nakon kraćeg vremena nadglasalo oduševljenje djece koja su ubrzo počela dobivati zadani lik Miniona. Uz pomoć mentora, ali i njih samih koji su međusobno jedan drugome uskakali u pomoć, nakon tri sata rada više od dvadeset Miniona je uspješno napravljeno. Neki od njih su i obojeni pa su na zajedničkim fotografijama preuzeli prvi plan.

Sve navedene radionice prema riječima djece sudionika kao i njihovih izvrsnih učiteljica dobile su ocjenu odličan uz poziv za ponovnim što skorašnjim zajedničkim druženjem i novim radionicama.

vrh stranice